Na Marsu by jednou mohlo být stejně příjemně jako na Sahaře, říká Marcel Grün

21. listopad 2016

Jednosměrná letenka do... ráje?! Co nás čeká na Marsu a má tam lidstvo spěchat? Dokážeme ho někdy přetvořit v modrozelenou planetu?

„O letech člověka na Mars se uvažuje někdy po roce 2033, kdy bude planeta relativně blízko,“ vysvětluje astronom Marcel Grün. Některé projekty jako třeba Mars One totiž počítají i s dřívějším datem, například do roku 2026. Má to ale jeden háček: jde o jednosměrný let bez možnosti návratu.

O dobrovolníky ale přesto není nouze. Grün se dokonce s jednou českou uchazečkou o místo na palubě setkal v pražském planetáriu. „Bylo těžké ji přesvědčit, že má mnoho jiných možností. Například studovat tady na Zemi a Marsem se začít zabývat, až tam bude někdo jiný vyslán.“

Bude na Marsu (opět) živo?

Cesta na Mars by v ideálních podmínkách (v roce 2033) a se současnými technologiemi trvala pět až sedm měsíců. „Je ale otázka, jak dlouho by tam pak byl člověk schopen zůstat. Pesimisté říkají, že maximálně 70 dní. Podle optimistů je ale možné si tamní podmínky přizpůsobit, aby lidé přežili déle.“

Marcel Grün a Jitka Novotná

Mars je totiž už nejméně 3 miliardy let velmi suchá planeta s velkými výkyvy teplot převyšující 100 °C. Naděje tu ale je. Sondy nedávno objevily pod povrchem planety vodu. Lidstvo už taky uvažuje o tom, jak v horizontu staletí přiblížit Mars pouštnímu nebo vysokohorskému podnebí. Bez skafandrů se ale budoucí marťanští kolonisté ještě hodně dlouho neobejdou. Projděte se po planetě alespoň pomocí 360stupňových fotografií.

autoři: Jitka Novotná , ert
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.