Naši genovou výbavu můžeme pomocí bylinek úplně přetvořit, říká Milan Calábek

18. srpen 2014

Co prý je pro jednoho lékem, může být pro druhého jedem. Týká se to i bylin. Aby léčily, záleží nejen na jejich účinku, ale i na naší psychice.

Epigenetická fytoterapie, kterou propaguje cestovatel a filozof Milan Calábek, je založená na fyzikálním mechanizmu. Za ním ale stojí duchovní úsilí a spirituální snaha vytvářet svůj osud.

„Nezabývá se přímým léčením nemoci, ale působením přírodních látek na umlčování nebo aktivaci našich genů, jejichž činnost nebo nečinnost nemoci způsobují. To je zcela odlišná strategie,“ říká Calábek.

Jak ovlivnit geny

Dlouho byli vědci přesvědčení, že náš genom rozhoduje o všem. „Existuje ještě regulační systém, který je nadřazený genomu, a to je epigenom.“ Jeho prostřednictvím geny zapínáme nebo vypínáme.

Čtěte také

Čím jsme starší, tím víc na nás působí epigenetika. „Jejím prostřednictvím se můžeme perfektně přetvořit.“ Když naše buňky stárnou, geny jsou vypnuté. „K tomu, abychom fungovali jako v mládí, potřebujeme, aby všechny ty geny zůstaly zapnuté.“ A k tomu může pomoct celá řada bylin.

Není bylina, aby na něco nebyla

„Kurkuma je například úžasná bylina. Ona geny nevypíná ani nezapíná. Ona je moduluje. To znamená, že je vypíná a zapíná tam, kde je potřeba. A to je geniální. Ale pozor. Kurkuma bez pepře nefunguje. Náš organizmus ji bez něj nevstřebá a jednoduše vyloučí.“

Čekanka zase brání žaludečním vředům. A v kombinaci se zázvorem působí zázračně. „Pozor! Čerstvý zázvor ale působí problémy. Suchý je úžasný.“

Zázvor

Podle Milana Calábka by se měl každý muž z dálky vyhnout majoránce nebo mátě. „Je celá řada bylin, které potlačují testosteron.“

Staří Číňané bylinkám rozuměli

Čínská medicína rozděluje byliny na tři skupiny. Superbyliny jako třeba žen-šen upravují koloběh energie v našem těle. Další dvě skupiny, tzv. ministři a pomocníci, působí proti bakteriím a vytvářejí ochranu. „Cenným pomocníkem je kokosový olej. Působí jako vynikající prevence.“

Jak radí Milan Calábek, superbyliny můžeme užívat celý život. „Byliny z druhé a třetí řady je dobré střídat.“

Jaké další rostliny nám prospívají nebo naopak škodí? Můžou bylinky pomoct při Alzheimerově nemoci? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Daniela Brůhová , eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.