Nechcete dostat cukrovku? Pijte hodně kávy!

25. březen 2015

Diabetes a obezita je obehraná písnička. Přesto nemocných stále přibývá, protože se česká populace nehýbe a přejídají se prakticky všichni. Podle Štěpána Svačiny, nového předsedy České lékařské společnosti JEP, bijí lékaři na poplach už dlouho, ale marně.

Když byl studentem, byla diabetiků 2 % populace. „Teď je jich 8,5 %. Ještě tak 3 % jsou latentní, tedy ti, kteří o tom neví a 5 % jsou tzv. prediabetici.“

Když si vás váha neváží

Cukrovka obvykle souvisí s nadváhou, i když možná ne tolik, jak se říká. „Je to ale signál toho, že cukrovka přijde.“ Bojovat s nadbytečnými kily se dá životosprávou a hlavně pohybem. Co když ale člověk cvičit nemůže? Podle Štěpána Svačiny existují studie s osobami, které nemohly cvičit, ale chodily. „Cvičení třikrát týdně půl hodiny snižuje riziko o polovinu a chůze o třetinu.“

Na druhou stranu velké a rychlé úbytky mohou škodit. „Hubnout se má pomalu a hlavně je třeba navodit zdravý životní styl. „Dostatečné je pro pacienty aby zhubli 5-10 % a to si drželi. Špatné jsou jo-jo efekty“.

Káva jako prevence

Kromě zdravého životního režimu může před diabetem ochránit překvapivě káva. Je to prospěšná látka i z hlediska cévní stěny a snižuje prý dokonce výskyt některých nádorů.

„Při prevenci cukrovky druhého typu se zmiňuje jako jedna z typických látek. Existují na to studie.“ Podle jedné se srovnávali lidé, kteří pili sedm a druzí dva šálky kávy denně. „Ti, co jí pili hodně, měli dvakrát nižší výskyt cukrovky.“ Možná proto pije Štěpán Svačina 5 až 10 šálků kávy denně.
Riziko výskytu diabetu trochu snižuje i zelený čaj a málo ty fermentované. Černý čaj vůbec.

Cukrovka nemá nic společného s cukrem

Typickou otázkou pacientů je, proč mají cukrovku, když nejí sladké. „Z vědeckého hlediska nesouvisí diabetes s cukrem, ale s živočišným tukem, tedy tzv. druhotně zpracovaným masem, říká odborník. „To jsou uzeniny, paštiky a mletá masa. „Dokonce je propočítáno, že když si dáte jednu klobásu denně, tak to riziko stoupá dvakrát. Když si dáte párek v rohlíku, tak jeden a půlkrát.“
Které orgány diabetes poškozuje? Jak je na tom s léčbou diabetu české zdravotnictví? Existují léky na obezitu?

Které orgány diabetes poškozuje? Jek je na tom s jeho léčbou české zdravotnictví? Existují léky na obezitu? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: eh , Marie Retková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.