„Nejtěžší je první den, když si musíte vybrat z 50 pacientů.“ Roman Gebauer operuje dětská srdce v Indii i Africe

3. leden 2018

Dětské pacienty musí nejdřív rozdělit. Jednu skupinu obvykle tvoří děti, kde se už nedá nic dělat. Druhou ty, které na zákrok mohou počkat. A největší bývá ta, která potřebuje operaci hned. Nejmenší šanci mají osamocené děti ze slumů, svěřuje se s drsnými zkušenostmi lékař.

Jeho cesty začaly v roce 2010, kdy odjel na rok do Anglie. „Tam je projekt na pomoc dětem v Indii, takže jsem s nimi poprvé odjel do Indie a pak v roce 2011 do Keni.“ A nebylo to jednoduché. „Kardiochirurgie je specifická v tom, že potřebujete nemocnici. Vytipování místa, kde chcete pomáhat, chce čas a my se rozhodli pro Nairobi, kde se kardiochirurgie dělá.“

Můžu operovat, když vím, že dítě přežije

„Psychicky nejsložitější je první den,“ říká Roman Gebauer. „Ukážou vám 40–50 pacientů a vy si mezi nimi musíte vybrat.“ Jednu skupinu obvykle tvoří děti, kde se už nedá nic dělat, druhou ty, které na zákrok mohou počkat, a největší bývá ta, která potřebuje operaci hned.

„Rozhodujeme se v týmu a potřebujeme i pomoc místních, aby nám ukázali zázemí malých pacientů z hlediska následné rodičovské péče.“ Osamocené děti ze slumů tak mají naději na operaci pouze v případě, že zákrok jejich problém zcela vyřeší a další péči potřebovat nebudou. „Tam můžu operovat, protože vím, že dítě přežije.“

Co někde chybí, jinde přebývá

Roman Gebauer přiznává, že počet jím odoperovaných dětí tvoří kapku v moři. „Snažíme se ale taky edukovat místní personál, aby mohli pokračovat. Faktem je, že někdy narážíme na problém, že když někoho vyškolíme, tak on si pak najde práci jinde.“ Studovat medicínu si totiž v Keni můžou dovolit jen ti bohatší.

děti

„V Evropě jsou center desítky a v některých dokonce bojují o pacienty. Pak odletíte letadlem do Jordánska nebo Keni a zjistíte, že tam jsou tisíce pacientů. To si připadáte jako v jiném světě. A taky to jiný svět je.“

Kdo je tím pravým

„Kardiochirurgie vyžaduje někoho, kdo to chce dělat a má manuální a mentální schopnosti. To není jen o tom to technicky zvládnout, ale musíte překonat i řadu kritických momentů. Je to kombinace schopností, které se dají naučit a do jisté míry je musíte mít vrozené,“ vysvětluje.

Podle něj je dětská medicína specifická už tím, že za svoje problémy si na rozdíl od mnoha dospělých malí pacienti nemohou. Přesto se spousta vrozených vad dá objevit už v prenatálním stádiu. „Prenatální screening máme jeden z nejlepších v Evropě,“ ujišťuje Roman Gebauer.

Roman Gebauer a Stanislava Lekešová
autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio