Není v nich vybájené slovo, tvrdí autor knih o Miki Volkovi, Pavlu Bobkovi a dalších

19. srpen 2016

Jaroslav Kříženecký patří mezi naše přední autory v oboru monografií. Klíčové jsou jeho životopisy Václava Neckáře, Pavla Bobka, Evy Olmerové nebo naposled Mikiho Volka. Když si Jaroslav Kříženecký vybírá, co do knihy napíše, řídí se jednoduchým pravidlem. Jak zní?

„Když je to pravda, neškodí to někomu dalšímu a dotváří to obraz člověka. Tak proč to tajit? V mých knihách není vybájené slovo. Vždycky uvádím zdroje informací a za tím si stojím,“ říká publicista a fotograf Jaroslav Kříženecký. Nikdy by prý nepsal o někom, kdo ho nezajímá. Naposledy psal o českém králi rokenrolu Miki Volkovi.

Mikiho otazníky

Při psaní knihy Miki Volek: nespoutaný živel krále českého rokenrolu prý autora žádná velká překvapení nečekala. Zůstává jediné tajemství: kdo byl jeho pravým otcem. Sám Volek tvrdil, že by to mohl být slavný spisovatel František Kožík, který jeho matku miloval. Ale kdoví. Volek si prý rád vymýšlel.

Překvapující je Volkova složená zkouška z dějin mezinárodního dělnického hnutí. „Miki Volek studoval rok na UK teorii kultury. Ale nechal toho. Prohlásil, že je to samý marxismus-leninismus.“ Přitom u přijímaček musel dostat otázku o úloze SSSR v boji za mír. „Nedovedu si představit, jak o tom Volek s vážnou tváří hovoří.“

Neckář vs. Bobek

Jaroslav Kříženecký píše raději o mrtvých než o živých. I proto, že třeba Václav Neckář odmítl před lety přímou spolupráci na knize o sobě. Argumentoval, že je příliš mladý na to, aby vzpomínal. „Lidé, kteří žijí, mají na sebe nějaký názor. Ale já je vidím jinak!“ říká Kříženecký.

V tomhle prý byl úžasný Pavel Bobek. „Řekl: Mě bude zajímat, jak mě vidíte vy.“ Rukopisem byl pak prý doslova nadšený, vzpomíná potomek rodu Kříženeckých. Slavný Jan Kříženecký byl jeho prastrýcem. Proč ještě nenapsal knihu o svém rodu? Chystá ji? Dozvíte se v rozhovoru.

Jaroslav Kříženecký a Jiří Holoubek
autoři: eh , Jiří Holoubek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.