Nepočítal jsem s takovým stupněm nenávisti, hodnotí předvolební kampaň Jiří Drahoš

2. březen 2018

V debatách se prý musel naučit mluvit stručně a opakovat stejná slova. „V naší branži se snažíte používat jiná slova, aby to nevypadalo, že papouškujete. Ale v politice je důležité mluvit pořád stejně krátkými větami a opakovat.“ Co vědci dala a vzala prezidentská kandidatura?

„Nelituju toho ani na vteřinu. Byla to neocenitelná životní zkušenost,“ říká Jiří Drahoš. Mluví prý i za manželku. „Netušila, že do toho bude zatažena tak detailně a že spolu budeme trávit i čtyři dny na výjezdech. Bylo skvělé, jak to zvládla.“ Objeli spolu stovky míst a debatovali se spoustou lidí.

„Bylo to povzbudivé, úžasné a to, kvůli čemu bychom neměnili. Na druhou stranu jsme nepočítali s takovým stupněm nenávisti u některých lidí. Souvisí to se sociálními sítěmi, které umožňují anonymní vylévání kýblů špíny. Nakonec jsme to také zvládli. Ale na to se asi nemůžete dopředu připravit,“ uvažuje Drahoš. Podívejte se na celý rozhovor ve videu.

Musíte se nad to povznést

„Byl jsem připraven, že nebudu každému sympatický, ale se sociálními sítěmi nemůžete mnoho dělat. Je nepříjemné, když o sobě čtete, že jste pedofil, estébák, že chcete sebrat důchodcům penze, že vás platí Islámský stát... Dělat s tím nic nemůžete, musíte se nad to povznést.“

A co se dozvěděl sám o sobě? „Netušil jsem, co všechno je člověk schopen vydržet. Musel jsem se naučit spoustu věcí. Třeba mluvit při debatách stručněji a opakovat věci stejnými větami. V naší branži se snažíte používat jiná slova, aby to nevypadalo, že papouškujete. Ale ve sféře politiky je důležité mluvit pořád stejně krátkými větami a opakovat, opakovat a opakovat, neb je to matka moudrosti.“

Jiří Drahoš

Do kampaně šel, aby vyhrál

S tím, jestli zvítězí, si prý přesto moc hlavu nelámal. „Říkal jsem si, že když to nevyjde, tak to nevyjde. Má to své výhody. Život se mi zklidnil a mám víc času na rodinu, na vnuky.“ Na dlouho to ale nebude. Rozhodl se zůstat dál ve veřejném životě.

„Ten vlak vědy jede tak rychle, že bych se ani nepokoušel ho dostihnout. Ta světla už ani nevidím. Ale docela rád bych se věnoval popularizačním přednáškám. Popularizovat vědu, chemii, chemické inženýrství, určitě ano,“ připouští Jiří Drahoš.

Česko hledá prezidenta: Jiří Drahoš a Miloš Zeman v debatě na TV Prima
autoři: eh , Jiří Holoubek