Netušila jsem, že bude žít Xantypa tak dlouho, říká její šéfredaktorka

27. březen 2015

Na české mediální scéně se objevuje mnoho titulů. Některé rychle zaniknou a jiné se naopak vydrží dlouho. Do té druhé kategorie patří i Xantypa. Od jejího začátku je s ní spojena i Michaela Gübelová.

Časopis Xantypa vychází už 20 let. Jeho šéfredaktorka z toho samozřejmě má velkou radost. „Když jsme ji zakládali, nenapadlo by nás, že vydržíme tak dlouho,“ říká Michaela Gübelová.

Dnešní doba není pro tištěná periodika moc příznivá. Počet čtenářů měsíčníku ale spíš roste. „Krátce po revoluci byl boom bulváru. Postupem doby ale už lidi tolik nezajímá.“

Od Polívky k Polívkovi

Matkou zakladatelkou byla Magdalena Dietlová. „To ona si mě vybrala, když dávala dohromady redakci. Angažovala mě okamžitě a hned ze mě udělala zástupkyní,“ říká Gübelová, která Dietlovou ve vedení vystřídala.

Čtěte také

Když s vydáváním magazínu začínali, měli autoři velká očekávání. Po tolika letech si navíc všichni můžou podle šéfredaktorky s klidem říct, že odvedli dobrou práci. „Tehdy jsme udělali nulté číslo a čekali jsme, co to udělá. První oficiální vyšlo po krátké pauze,“ vzpomíná.

První číslo časopisu mělo na obálce Bolka Polívku. „Sekretářka mu ušila trenky, ve kterých nám pózoval. Doufám, že nám ozdobí i naše narozeninové číslo,“ doufá Michaela Gübelová.

Michaela Gübelová se Stanislavou Lekešovou

Důraz na osobnosti

Xantypa byla od začátku kulturně-společenským magazínem. „Obsah jsme malinko obměnili. Dřív jsme se soustředili na osobnosti. Postupem času jsme přidali reportáže nebo témata, která hýbou společností. Samozřejmostí je i kultura,“ říká šéfredaktorka.

Michaela Gübelová má doma na památku svázané úplně všechna čísla, která vyšla. „Někdy je otevřu a jsem překvapena, co tam najdu,“ dodává.

Jak se vybírají osobnosti pro časopis? Jaký ostrov Michaela Gübelová miluje? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Stáňa Lekešová , jra
Spustit audio