Neumíme vypnout mentálně. Natož svalově. A to je 100% cesta k tomu, jak si vypěstovat zdravotní problém

28. duben 2015

Žijeme v době plné stresu, který vede k nemocem. Propagátor detoxikace Vladimír Jelínek svým pacientům na určité choroby doporučuje dýchací techniky, které zkompiloval ze svých znalostí jógy a neurologie.

„Když se člověk se naučí zaměřovat pozornost na dech, je to přesně proti stresu,“ vysvětluje Vladimír Jelínek. Obecná rada je taky jednoduchá: „Myslete optimisticky a pozitivně. Je to klišé, ale je to tak. Mám to vyzkoušené.“

Jak odpočívat

O sám provádí denně jógovou relaxaci. „Člověk se musí naučit vypnout myšlenky.“ Toho lze dosáhnout jen cvičením. „Nic jiného nepomůže.“ Jak říká, většina běžných nemocí nevznikne jinak než od stresu. A to je výzva k tomu, aby si člověk našel nějakou vhodnou formu odpočinku.

Naučte se jednu z dechových metod Vladimíra Jelínka! Klikněte na video.

Radost a elán, to je lék

Potřebuje každý člověk detoxikaci? „To je otázka, kterou dostávám jako první. Potřebuje ji každý.“ Ale nadřazená je tomu psychika. Výjimku tak tvoří ti, kteří žijí spokojeně, radostně a nemají žádný stres. Kdo tak ale v dnešní společnosti žije?

Toxiny a sny

Detoxikace se dělí na dvě skupiny: fyzická a psychická. Ta první spočívá v tom, že tělo zbaví toxinů. „Celá řada se jich nachází v nervovém systému. Jako rtuť, která produkuje napětí. Tím, že se jí zbavíme, organismu ulevíme.“

Psychická má několik vrstev. „Řeší se při ní třeba traumata, která má člověk z dětství nebo prenatálního vývoje. To se daří prostřednictvím snů, které se navodí různými metodami.“ Mít vyrovnané emoce, to je celoživotní cesta, říká Vladimír Jelínek.

Na jídlo spontánně

Strava má podle Vladimíra Jelínka obrovský vliv na náš organismus. Dostáváme tak do těla energii. „Je dobře, když člověk jedná spontánně a o té stravě moc nepřemýšlí.“ Nemáme tedy přemýšlet o tom, jestli si dáme druhou večeři? Podvědomí je prý dobrým rádcem, ale důležitá je střídmost. „Jak člověk jí, takový je. Existuje zajídání stresu. A to je emocionální problém.“

Jak jsme nastaveni do života? Jaký vliv má na náš život počasí? Jak a proč plýtváme naší vnitřní silou? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Daniela Brůhová , eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.