New York dává člověku možnost být tím, čím chce, říká jazzman Rudy Linka

15. srpen 2016

„V New Yorku mi každý rozumí.“ Rozhovor o srozumitelnosti hudby i hledání (druhého) domova. Článek doplněný o unikátní reportáž přímo z Linkovy chalupy, kde má své studio.

Proč začal hrát jazz? „Líbili se mi ti lidé kolem,“ krčí rameny muzikant, podle kterého je důležité potkat ty správné lidi. Jak a kde je člověk potká? „Odjede do New Yorku. To město vás úplně nadchne. Buď ho milujete, nebo nenávidíte. Není jiná možnost. A já se do něj zamiloval.“ New York je prostě podle Rudy Linky ideální místo k životu.

„Když člověk nežije doma, tak to druhé nejlepší místo je New York. Dává člověku možnost být tím, čím chce. Nikdo ho nikam netlačí. Je to unikátní místo. New York je ukázka toho, že všichni jsou schopni žít dohromady.“ Má to ale ještě jednu výhodu. „Každý mi tam rozumí, kdežto v New Jersey musím říkat všechno dvakrát.“

Itálie u Prachatic

Rudy Linka vždycky snil o kamenné budově někde v Itálii. Našel ji u Prachatic. „Byla to naprostá ruina a 13 let to dáváme dohromady. Mám tam studio a sbíhají se mi tam všechny světy,“ popisuje.

Teprve právě v USA začal třeba mít rád Boba Dylana: „Měl jsem pocit, že špatně hraje na kytaru, špatně zpívá a dělá obojí najednou. Když jsem porozuměl jeho textům, zjistil jsem, že je to naprostý génius,“ říká hudebník, který už 10 let organizuje festival Bohemia Jazz Fest.

Rudy Linka
autoři: Daniela Brůhová , eh
Spustit audio