Nová inscenace Činoherního klubu je o trestu smrti. Přesto je vtipná, tvrdí režisér Ondřej Sokol

6. prosinec 2016

Je velkým obdivovatelem současného britského dramatika Martina McDonagha. Jeho hru Kati přeložil, režíruje a taky si v ní i zahraje na prknech Činoherního klubu.

„Posledního půl roku to byl to neskutečnej zápřah. Nebyl den, kdy bych měl volno. Dnešní premiérou to vrcholí,“ říká s povzdechem i neskrývanou úlevou Ondřej Sokol. Inscenace se odehrává v polovině 60. let, kdy byl v Anglii zrušen trest smrti. „Má někdo právo brát někomu život?“ ptá se.

Sokolův osobní názor na trest smrti je rozporuplný. „Jsou chvíle, kdy si říkám, že ano. Ale pak o tom člověk přemýšlím z druhé strany a dostanu se k Miladě Horákové. Je to složitá otázka.“ Inscenace překvapivě obsahuje i vtipné momenty, jak už bývá u jejího autora Martina McDonagha zvykem.

Nechybí vtip a smích

„I ty nejšílenější situace dokáže podat tak, že nedokážete zastavit smích.“ Britský autor je podle Sokola úžasný i v tom, že otázku položí a nechá ji viset ve vzduchu. „A každý divák se s tím musí vyrovnat sám.“ Podotýká, že pro něj je Martin McDonagh nejlepším současným dramatikem.

„A po Shakespearovi nejhranější britský autor! Jeho hry jsou vždycky něčím šokující a mají obrovský lidský rozměr. Jsou to nádherné příběhy.“ Proto taky pvní hra, kterou Sokol v Činoherním klubu režíroval, byl McDonahův Osiřelý západ. Padl na něj tehdy poněkud kuriózně.

Kdyby se mu nechtělo na WC?

Úplně poprvé se o něm dočetl v britských Timesech na záchodě. Objednal si v Anglii jeho knihy a jedna z nich byla právě Osiřelý západ. Za hru pak dostal Thálii i Cenu Alfréda Radoka. Kromě tohomá inscenace za sebou už 200 repríz a pořád se s úspěchem hraje.

autoři: eh , Dalibor Gondík
Spustit audio