Olga Šilhová: „Nejhorší věc, která se vám může stát, je narodit se jako žena v Africe.“

19. prosinec 2012

Dnes, ve středu 19. prosince, byla předpoledním hostem Dvojky cestovatelka a dokumentaristka Olga Šilhová.

Cestovat začala stejně jako většina ostatních, tedy ze zvědavosti a z lásky k poznávání. To jí ovšem nestačilo a tak si novinářka Olga Šilhová založila cestovní agenturu, která připravuje exotické a fotografické zájezdy šité přímo na míru. Společně se svým mužem brázdí svět, fotografují divokou zvěř, dokumentují odlehlé kouty naší planety a zachycují mnohdy šokující osudy lidí, o kterých bychom měli vědět.

Slzy Konga

Člověk by čekal, že když se žena novinářka vypraví do Konga, kde právě eskaluje válečný konflikt, vybere si za společníka muže. Ovšem O. Šilhová se do této oblasti vydala ve společnosti ženy, fotografky a žurnalistky Lenky Klicperové: „Proč jsme jely pouze ženy mělo hned několik důvodů. Prvním z nich je to, že do takovýchto oblastí nemůžete vyrazit s někým, komu na 100% nedůvěřujete. Druhým jsou převážně ženská témata, která zpracováváme. Bez mužů si dovedeme u místních získat daleko snáze důvěru, bez té to prostě nejde.“ Dokumentární film Slzy Konga vznikl přímo v průběhů bojů v Demokratické republice Kongo koncem roku 2008. Přibližuje divákům dramatické příběhy žen a dětí v zemi, kterou válečné konflikty zmítají takřka bez ustání.

Šokující krutosti všedního dne

Demokratická republika Kongo

Jak se člověk dostane od žurnalistiky ke kameře? „Pro mě to byla ryzí náhoda. Naší výpravu do Afriky vymyslela právě Lenka Klicperová, a to je vynikajicí novinářka i fotografka. Nechtěla jsem jí pouze sekundovat. Přemýšlela jsem tedy, jak z cesty vytěžit co nejvíce a napadla mě právě kamera.“ Původní cíl byl natočit alespoň 10 smysluplných minut, ze kterých se nakonec vyvinulo mnoho hodin materiálu. Výsledné dílo dokonce sklidilo několik ocenění na filmových festivalech.
Utrpení, které se O. Šilhové podařilo zachytit, je v mnoha případech opravdu nepopsatelné. Výpovědi znásilněných žen i dětí, navíc postižených válkou, jsou mnohdy natolik silné, že nad nimi zůstává rozum stát. Autorka zaznamenala celu řadu extrémních situací a navštívila místa, do nichž se lidé dobrovolně nepouštějí: „Říká se, že asi nejhorší věc, která se vám může stát, je narodit se jako žena v Africe, a to můžu potvrdit.“ Bohužel, podle O. Šilhavé, vůle změnit současný stav příliš není. Osud země prý třímá v rukou především Organizace spojených národů.

Více v audiozáznamu na začátku článku…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.