Oscar za Kolju mi zničil život na 10 let, tvrdí Jan Svěrák

10. červenec 2018

K 100. výročí republiky se teď sahá i do kinematografie. Do kin míří digitálně remasterovaný film Akumulátor 1 oscarového režiséra Jana Svěráka. Co to znamená?

„Při restaurování musíte zachovat film se všemi chybami. Remasterování znamená, že ve filmu můžeme udělat mírné zásahy, aby se přiblížil dnešnímu konzumentovi,“ vysvětluje a dodává: „Tou jedničkou jsme trumfli Američany, kteří točili filmy na pokračování, jako třeba Rocky. Ale žádný z režisérů neměl koule na to, aby tam dal rovnou tu jedničku s tím, že ví, že to bude super a bude to mít pokračování.“ Proč tedy není Akumulátor 2? "My jsme je trumfli a nemuseli už dál nic dokazovat!"

Prestižní americká filmová cena, kterou získal v roce 1996 za film Kolja, mu prý zničila život na 10 let. „Očekává se, že každý rok uděláte film na Oscara, ale ono to nejde. Než tohle pochopíte, tak to trvá.“

Na co z natáčení Akumulátora rád vzpomíná? Jaké filmy se chystá ještě remasterovat? Byl v Karlových Varech na nějakých projekcích? Poslechněte si ze záznamu.

autoři: vlk , eh
Spustit audio