Otakáro Maria Schmidt: Málo se ví, že kromě svobody, umění a vědy nám Cyril a Metoděj přinesli univerzity

2. červenec 2013

V historických faktech postihuje život věrozvěstů a ozřejmuje hlavně smysl a způsob jejich misie mezi Slovany. Kdo? Host úterního magazínu Je jaká je Otakáro Maria Schmidt.

Odkaz Cyrila a Metoděje
Život věrozvěstů Cyrila a Metoděje prý měli ve svém hledáčku už dlouho. „Poté, co jsme natočili první díly, tak jsme spadli do dalších Cyrilů a Metodějů. Na jejich výročí, které si budeme připomínat už v pátek 5. července, se můžeme podívat na jejich dokudrama Cyril a Metoděj." Je tomu totiž už 1 150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. "Mučedníků tady bylo tehdy hodně, a nebyli to jen křesťané.“

Získávají nové diváky, a nejsou to jen věřící
V dokumentu se hodně mluví obrazem. Je to podle Otakáro Maria Schmidta úplně nový druh dokumentu, který si už našel své diváky. „Podle průzkumů jsme už získali své diváky a i své jméno. Oslovujeme nejen věřící, ale i tzv. hledající vysokoškolskou mládež. Ta věc je totiž stále živá a stále se řeší, co vlastně všichni svatí Evropě přinesli. Málo se ví, že kromě svobody, umění a vědy také přinesli vzdělání a založili nejednu univerzitu. V dokumentu máme přiznanou stylizaci, hrají nám v něm odborníci, kteří jsou např. teologové. Máme tak jistotu, že nám hlídají, aby to, co natočíme, bylo správně nejen liturgicky, ale i historicky.“

Otakáro M. Schmidt

Záznam celého rozhovoru s Marií Retkovou si můžete poslechnout také v iRádiu.

Schmidt Maria Otakáro,
vl. jm. Otakar Miloslav Maria Schmidt (* 28. 7. 1960 Plzeň) – režisér, scenárista, kameraman, herec a moderátor. Potomek středověkého šlechtického rodu Nowothů, s erbem. V mládí byl klavíristou, skautem, lehkým atletem a maturantem – původní profesí zámečník, pracoval v plzeňské Škodovce jako rýsovač, jako kulisák v Komorním divadle a strojník ve vodárně.
zdroj: ofic. stránky

autor: lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.