Otec Vladimíra Mišíka objeven! Díky dokumentu Jitky Němcové

23. srpen 2017

Rocková legenda Vladimír Mišík oslavil v květnu 70. narozeniny. V dokumentu vypráví svůj životní osud slepici. Proč právě jí?

Říkalo se, že otec Vladimíra Mišíka, americký důstojník, padl údajně v Korejské válce. Režisérka Jitka Němcová ale zjistila, že věci se měly trochu jinak. A pátrání to nebylo jednoduché.

„Takových podvodů, co jsme v USA udělali, na to se neptejte! To ještě budeme zavřený! Ale my jsme toho jeho tátu našli. Zemřel v roce 2007. A našli jsme i celou jeho rozvětvenou americkou rodinu,“ usmívá se spokojeně režisérka.

Nechala ho zpívat

Dokument nese název Nechte zpívat Mišíka. „Psalo se to na zdech, když měl zákaz,“ vysvětluje Němcová. Natáčení 100minutového snímku začalo už v říjnu 2015. „Není to normální dokument. Mám dramatické cítění a nemám ráda mluvící hlavy. Potřebuju se dostat do dialogu.“ Finální řešení je originální.

V hlavní roli slepice

„Jsme na jeho planetce, kterou Mišík skutečně ve vesmíru má, a on vypráví svůj život slepici.“ Proč právě jí? „Je to ono Kuře v hodinkách, které vyrostlo.“ Jako režisérka byla prý Němcová se slepicí velice spokojená. „Musím říct, že herecky je v tom filmu nejlepší! I když byla neposedná a upíjela Mišíkovi z piva. Když už mu šla na whisky, prohlásil, že tu už jí nedá.“

Jitka Němcová
autoři: Jitka Novotná , eh
Spustit audio