Ovocný nebo bylinkový čaj není čaj. Ten je jen z čajovníku

20. říjen 2014

Voňavý nápoj a taky důležitá komodita. Vznikaly kvůli němu války a hroutila se impéria. Málokoho to napadne, když se v obchodě rozhoduje, jestli koupit černý, zelený nebo bílý. Sypaný nebo v nálevových sáčcích. Řeč je samozřejmě o čaji.

Markéta Puzrlová studovala germanistiku, stala se úřednicí a pak propadla čaji. „Odmalička jsem ho pila. V roce 2010 jsem při cestě do Německa narazila na specializovaný obchod s čaji, který mě uchvátil. Tehdy jsem udělala to zásadní rozhodnutí a rozhodla se mu věnovat.“

Co děláme při přípravě čajů špatně? Klikněte na video!

Co je čaj

Mezi čajem a výluhem z bylin nebo ovoce je propastný rozdíl. „Za pravý čaj můžeme považovat ten z čajovníku, který je buď černý, zelený nebo bílý. Ostatní, třeba ovocné nebo bylinkové, by se správně čajem nazývat neměly.“


Správná příprava?
- zalévat měkkou vodou o teplotě 75 °C
(tzn. vyčkat 10 min po době varu)
- louhovat volně v celé konvici
- zelené louhovat jen 2–3 min
- slít celý

Čaje mají tu velkou výhodu, že je můžete pít celý den. „Začínat by se mělo černým nebo zeleným čajem, které vás příjemně vybudí. Další možností, jak se po ránu probrat, je zelený roibos. Je to takový čaj nečaj, ale je výborný.“

Dobrý čaj dělá dobrá voda

Nejlepší čaj je z měkké vody. „Pokud máte doma tvrdou vodu, pořiďte si filtr,“ radí Markéta Puzrlová.

Voda by se neměla uvádět do varu několikrát nebo nechávat dlouho vařit. „Říká se, že dlouho převařovaná voda je mrtvá.“

Čajovníkové plantáže se na Srí Lance táhnou od obzoru k obzoru

Čaje lze spařovat vřelou vodou. Až na jednu výjimku. „Zelený čaje přitom pustí hodně tříslovin a je pak hořký.“ Pokud není k dispozici varná konvice, kde se může nastavit teplota, platí, že litr vřelé vody se v místnosti ochladí na ideální teplotu 75 stupňů po 10 minutách.

Dejte čaji prostor

Čajové lístky se podle Markéty Puzrlové nemají vměstnávat do malého sítka nebo vajíčka. „Nejlepší je ho nechat louhovat v nálevové konvici. Do hrníčku bychom si ho pak měli slít všechen, protože skončila doba louhování.“ Pozor zase na zelené čaje. U nich stačí 2–3 minuty.

Opakovaně zalévat čaj se sice až na výjimky může, ale při druhých a třetích nálevech už slábne aroma. Čaje obsahují stopové prvky a taky hodně barviv. Proto by si jeho vášniví vyznavači měli dát pozor na zuby. „Hodně barví. Obzvlášť ty černé."

Jak skladovat čaje? Jaká sítka používat? Je dobré druhy střídat? Kupují ženy jiné čaje, než muži? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Daniela Brůhová , eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.