Pavel Kocfelda: "Odolat mořské nemoci není žádná zásluha"

3. červenec 2013

Středečním hostem Dvojky byl námořní kapitán Pavel Kocfelda.

Jako kapitán brázdil řeky a vody moří desítky let. Mj. je také instruktorem, který dovede předat svým studentům umění plachtění a mořeplavby. Jak se k této „mokré zálibě“ dostal a kdy jí propadl? „Od dětství jsem to považoval za jistou svobodu. Dvoje prázdniny jsem trávil na brigádě na plavebním kanálu Mělník–Vraňany a pozoroval lodě s myšlenkami, kam asi plují. Nakonec právě to rozhodlo.“

Jak často lidé trpí mořskou nemocí a trpí opravdu každý? Vždy je to prý otázka vztahů vestibulárního ústrojí: „Jsou lidé, kteří nesnesou ani příchod na palubu po lávce. Pak je jasné, že na moři budou mít velký problém. Dopředu se to opravdu nedá odhadnout a každý to zvládá jinak.“ V každém případě prý ale existují medikamenty, které jsou neškodné a člověka dovedou uklidnit. Dovolenou na vodě se tedy nakonec můžeme užit opravdu všichni.

Kpt. Pavel Kocfelda
Od roku 2003 úzce spolupracuje s Dutch Masters, je jejím odborným poradcem a zároveň admirálem celé flotily Dutch Masters. Každoročně se několik týdnů po Holandsku plaví, podílí se na přípravě tiskových materiálů – Plavebního manuálu a Doporučených plavebních tras. Každoročně také vede Zkušební plavbu a účastní se i všech dalších akcí organizovaných Dutch Masters. Je také jedním z kapitánů Cvičných plaveb. Jeho specialitou je vše, co se jakkoliv týká plavby, lodí i výcviku začátečníků a také plavby s médii. Pavel Kocfelda je absolventem SPŠ v Děčíně se zaměřením na provoz a ekonomiku lodní dopravy, s praxí u Československé plavby labsko-oderské, Státní plavební správy a Hasičského záchranného sboru. Je autorem mnoha odborných publikací, např. o radarové navigaci, příručky VMP, MPZ atd. a přispívá do odborných časopisů. Sám také provozuje firmu REKO, působící jako školicí a výcvikové středisko malých plavidel, a od roku 1999 zahájil i školení a výcvik námořního jachtingu a plavby. Pavel Kocfelda také poskytuje konzultační a poradenské služby v oblasti plavidel a plavby, zajišťuje odbornou asistenci při výběru a koupi plavidel, zprostředkuje soudní odhady, znalecké posudky apod.
zdroj: www.holandskonalodi.cz

Více si poslechněte v přiloženém audio souboru...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.