Plukovník Robert Šlachta: Pachatelé jsou před námi vždy o krok napřed

4. únor 2015

Pracovní doba: 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Riziko pracovního úrazu: vysoké. Povolání: ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

„V České republice funguje vzájemná koordinace mezi policií a médii. Pod vedením Úřadu vlády jsou vyměňovány informace, díky kterým se dělají lepší preventivní opatření,“ říká Robert Šlachta.

Přiznává ale, že pachatelé jsou vždy o krok napřed. Jejich chování se dá jen těžko předvídat. S odhalováním zločinu teď nově pomáhá maximální zapojení policie do fungování elektronické komunikace.

Maximální nasazení

„Moje práce je hodně o psychice a určitě není pro slabé povahy. Pokud to chcete dělat, musíte pro to udělat maximum. Jinak to ani nejde,“ říká Šlachta.

Že jde o povolání náročné, vypovídá i pracovní doba. „Moje zaměstnání nemá nijak stanovené pracovní hodiny. Nemám ani volné víkendy. Musím být připravený vykonávat svou práci 24 hodin denně sedm dní v týdnu.“


Robert Šlachta začínal u policie v 90. letech jako řadový policista. V roce 1995 přešel k Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který od roku 2008 také vede. Mimo jiné stál také za odhalením korupční aféry na Úřadě vlády ČR v roce 2013.

Kde hledat zločin?

Šlachtův útvar vyhledává trestnou činnost z 90% v terénu. „Tam se naši detektivové snaží zjišťovat informace a tím předcházet trestné činnosti.“

Důvody páchání organizovaného zločinu?

Ať už se jedná o terorismus, obchodování s lidmi nebo se zbraněmi, za vším stojí peníze. „Proto máme speciální tým, který sleduje finanční toky,“ dodává Šlachta.

Jsou televizní detektivky ve srovnání s realitou pohádky? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Marie Retková , Lukáš Pohl
Spustit audio