Podle Hanky Luhanové mohou cvičit jógu už roční děti

7. listopad 2013

Slovo jóga znamená sjednocení, rovnováha, spojení a vyváženost. Jóga je ucelený systém fyzických, dechových, relaxačních a meditačních technik, věda o těle, mysli, vědomí a duši.

Od kdy ji mohou cvičit úplně malé děti? Nejen o tom, ale i o cestě za změnou povolání byla řeč s Hankou Luhanovou, cvičitelkou jógy a autorkou knížky o józe s dětmi.

Osudová změna

Hanka Luhanová je úspěšná žena, která inspiruje všechny ve svém okolí. Kdy ji tedy vstoupilo toto cvičení do života a byla to změna zásadní? „Dostala jsem se k tomu čistě náhodou během studí na vysoké škole. Měla jsem možnost navštěvovat pouze večerní aktivity a nic jiného se tehdy nenabízelo. Dopadlo to tak, že jsem nakonec ekonomie nechala a věnovala se pouze józe. “K dětské podobě tohoto cvičení se ovšem dostala až při pobytu v Americe, kde je to pro prý naprosto běžná aktivita, kterou mohou děti vykonávat.

Jóga je životní styl

Jóga není pouze cvičení, ale může to být i životní styl. Často si ji spojujeme s relaxací a klidem, jak tedy jde cvičení dohromady s dětmi, které jsou často neposedné? „Jde to krásně, protože děti se s předpoklady pro jógu už rodí. Aniž by si to uvědomovaly, praktikují ji v podstatě už batolícího věku.“ Pracovat s dětmi se tedy dá prý už od roka a půl, což se zdá být téměř neuvěřitelné. Jak udržet pozornost takto malého dítěte? „Pochopitelně hodně malé děti začínají v rozmezí 3-5 minut, skončit ovšem mohou až na 30 minutách a není to neobvyklé.“ Každý svěřenec potřebuje individuální péči a aktivita je prý vhodná i pro artistické nebo postižené, protože jejich potíže pomáhá zmírnit.

Více si poslechněte v přiloženém záznamu rozhovoru…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.