Podle Jaroslavy Sedláčkové nám právě dech prodlužuje život

19. červenec 2013

Pro lektorku jógy Jaroslavu Sedláčkovou je jóga celý její život. Vnímá ji jako dar, o který je třeba pečovat.

Od power jógy se postupně dostala k jógové terapii. Ta, jak sama říká, jí pomáhá nenásilně, neurputně, bezbolestně a hlavně s radostí praktikovat jógové cviky. V posledních letech ji učarovala jóga pro děti, od kterých se ale nejvíc učí ona sama, především být upřímná sama k sobě a k vlastnímu tělu, bezprostřední a hravá. K poslechu srdečně zvala Stáňa Lekešová.

Základem je stát vzpřímeně

Proč se rádi choulíme a neradi stojíme vzpřímeně? Je to naše pohodlí a přirozená lenost, která se alespoň částečně ukrývá v každém z nás? "Podle mého názoru se jedná o střet několika aspektů. Vše, co se nám během let děje, se často podepisuje na našem těle. Jóga nás učí chodit vzpřímeně."

Jóga k nám přichází ze zcela jiného světa. Je tedy možné se oprostit od kulturních základů tohoto cvičení a upravit ho pro západní způsob myšlení? "Každý jsme obrovský originál a je třeba hledat ten nejvhodnější styl, který nám vyhovuje. Je třeba, aby s námi každé cvičení zcela rezonovalo a dělali jsme ho z přesvědčení, že to je pro nás opravdu to nejlepší." Od klidných forem lze tedy přecházet k fyzicky náročnějším, u kterých se zapotí opravdu každý.

Jaroslava Sedláčková

Jaroslava Sedláčová
Řídím se celý život mottem: S úsměvem jde všechno líp a to se snažím přenášet nejen na své kamarády a rodinu, ale hlavně do svých hodin. Jóga mi prostě voní a já bych bez ní nedokázala být. Ráda pracuju na zdokonalování sebe samotné, miluju poznávání nových lidí a získávání nových zkušeností - to vše mi jóga dává. Jelikož vím a cítím, jak funguje na mně, chci přenášet dál. Jóga je můj život.
zdroj: ofic. stránky

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.