Podle Michala Horáčka je životní zkušenost k nezaplacení, a to i když proděláme

27. březen 2013

Zajímavé setkání čekalo na posluchače ve středeční Dvojce. Martina Kociánová totiž pozvala textaře, filozofa a podnikatele Michala Horáčka.

Užili jste si dnes světa? Přesně na tuto otázku by se vás mohl zeptat Michal Horáček, který považuje život za obrovskou výhru v loterii. Právě o sázení a výhrách ví mnohé, a to nejen o těch materiálních, ale i životních, ke kterým je zapotřebí porce štěstí.

Všechno špatné je pro něco dobré

Bývalý hazardní hráč, spisovatel, textař, producent, ale i antropolog a spoluzakladatel společnosti Fortuna Michal Horáček měl vždy velmi blízko k divadlu. Pochází totiž z divadelní rodiny. Jeho otec byl divadelní dramaturg a strýc Leo Spáčil učil dlouhá léta na DAMU. Přesto odešel studovat žurnalistiku na UK v Praze, odkud byl ale vyloučen na přímý zásah StB. Padělal totiž souhlas SSM se svým výjezdem do USA: „Myslím, že každý z nás to zná z vlastního života. Hodně věcí v mém dospívání vypadalo zprvu zcela tragicky, ale nakonec to dopadlo dobře. Skončil jsem v podstatě na okraji společnosti a nemusel řešit náladu, která v ní tehdy panovala.“

Přestože M. Horáček pochází z akademického zázemí, živil se v té době jako plavčík, skladník, umýval nádobí a pro svaz invalidů vyráběl dekorativní zajíce z pivních zátek. Ovšem jeho hlavním zájmem a živobytím pro něj byl hazard, přesto prý ale vždy tíhl k literatuře a psaní. Právě za své články o koních v zahraničních časopisech získal prestižní ocenění, díky kterém mohl v roce 1984 USA opravdu navštívit, tentokrát již legálně.

Michal Horáček

Není špatné na zkušenostech prodělat

Život je opravdu ohromná výhra a měli bychom se snažit s ním podle toho nakládat: „Víte, člověk používá obě mozkové hemisféry, ovšem současná společnost nás nutí užívat více tu racionální. Na abstraktní část často zapomínáme.“ Na jedné straně M. Horáček sází na koně, kde uplatňuje striktní logiku a fundamentální postupy, na té druhé je schopen zapojit metaforickou část svého myšlení a vytvořit např. „lyrikál“ Kudykam: „Důležité je určovat si životní cíle a vědomě se rozhodovat, co patří do pragmatické části a co už ne. Projekt Kudykam byl můj sen a rozhodně ne podnikatelský záměr, tak jsem k tomu přistupoval. Byl jsem smířený s tím, že můžu prodělat.“ Největším ziskem tehdy byla pro M. Horáčka právě životní zkušenost, která je podle jeho slov vždy k nezaplacení.

Více si poslechněte na začátku článku v přiloženém audio souboru.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio