Práce na Cyrilovi a Metodějovi byla dobrodružství, vzpomíná režisér Petr Nikolaev

5. červenec 2018

Cyril a Metoděj byli dva muži z masa a kostí, a kdyby v roce 863 nepřišli na Velkou Moravu, naše historie by se nejspíš vyvíjela úplně jiným směrem. Tak by se ve zkratce dalo shrnout poselství televizní minisérie, kterou se před pěti lety pokusil scenárista a režisér Petr Nikolaev zpřítomnit osudy středověkých věrozvěstů divákům.

„Práce na Cyrilovi a Metodějovi byla dobrodružství,“ říká Petr Nikolaev o televizním převyprávění událostí, které se odehrály v dávné minulosti. „Bral jsem to s velkou úctou a s vědomím toho, že je to především náboženská látka, ale i látka spjatá s evropskou kulturou, která je mi drahá.“

Už sedm let pracuje Petr Nikolaev na filmovém projektu o československých legionářích. Snil o něm několik desetiletí a stoleté výročí republiky se mu zdálo jako vhodná příležitost k tomu, aby náročnou filmovou látku zpracoval. Bohužel jeho úsilí narazilo na neochotu institucí i jednotlivců a snímek s pracovním názvem Legionáři – Sibiřská anabáze je zatím v nedohlednu.

Jak se režisér vyrovnává se zmarněným tvůrčím nadšením a skepsí z komplikovaného projektu? Co Čechům vadí na hrdinství? A jak vzpomíná na práci na snímku Lidice? Poslechněte si ze záznamu.

Eva Kličková a Petr Nikolaev
Spustit audio