Pracovat v zahraničí je náročné i zábavné najednou, říká zpravodajka Klára Stejskalová

19. září 2014

Proč se zahraniční zpravodajové mění každé čtyři roky? Co je na této práci přitahuje? Jaký je návrat? Nahledédněte do práce zahraničního zpravodajky!

Klára Stejskalová je v současnosti vedoucí zahraniční redakce centra zpravodajství Českého rozhlasu. Před tím ale byla čtyři roky zahraniční zpravodajkou v Německu. A práce to prý byla celkem náročná.

Na druhou stranu ale připomíná, že si své zahraniční období velmi užila. „Možnost žít v cizím prostředí, a získat tak nadhled a dostat se mimo českou kotlinu,“ popisuje Stejskalová náplň své práce.

Německé dobrodružství

„Člověk také potká nesmírně zajímavé lidi a splní si i své koníčky,“ dodala ještě zpravodajka. Prožila prý v Německu nádherné čtyři roky. A právě čtyři roky je doba, po které se zahraniční zpravodajové v Českém rozhlase střídají.

Nový zpravodaj přinese jiný pohled ze země. Zamezí se tak jistému opakování reportáží. Každý zpravodaj navíc také inklinuje k jinému zaměření. Zprávy jsou pak pestřejší. „Myslím, že pět let by bylo lepší. Ale rotace je dobrá z několika důvodů,“ říká.

Čtěte také

Přesto čtyři roky v jiné zemi je poměrně dlouhá doba. Návrat do české kotliny poté nemusí být úplně snadný. Záleží na tom, z jaké země se člověk vrací. Jiný je návrat z Číny nebo Blízkého východu než z kultivovaného Německa.

„Já se s některými věcmi stále těžko srovnávám. Například mediální scéna, to jsou nebe a dudy. Podobné to bylo i u řemeslnických služeb,“ naříká.

Po celou dobu pobytu v Německu byl se Stejskalovou i její manžel. Zbytek rodiny je ovšem každému zahraničnímu zpravodaji vzdálen. V případě Německa je to ovšem jednodušší.

Zpět ve starém

Nyní je Stejskalová vedoucí zahraniční redakce. Tím pádem má pod sebou právě všechny zahraniční zpravodaje i celý tým v pražském newsroomu. „Já jsem z této pozice už odcházela do Německa, takže jsem se vrátila do starého v podstatě. I když po reorganizaci se tu pár věcí změnilo,“ přiznává.

„Myslím, že práce zahraničního zpravodaje je výjimečná, protože Český rozhlas s Českou televizí jsou jediná média, která stále zpravodaje v zahraničí mají,“ říká Klára Stejskalová.

Jaký je Berlín a čím na Stejskalovou zapůsobil? Koho v Německu potkala? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Stáňa Lekešová , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.