Prarodiče mají rozmazlovat, tvrdí rodinná terapeutka

15. květen 2014

Kde je největší bolest dnešních rodin? A existuje na ni lék? Poradí vám terapeutka Jana Švecová.

Podle Jany Švecové rozchod partnerů nejvíc odnáší děti. Mnozí rodiče totiž chtějí dítě podpořit, aby ho změny v rodině příliš nezasáhly. Ale k tomu je potřeba notná dávka nadhledu. A to při rozvodu skoro není možné.

Dítě potřebuje ženské i mužské vzory. V určitých fázích života tráví víc času s maminkou, v jiných s tatínkem. Ve fungující rodině to není problém.

Čtěte také

Při rozvodech se však dítě rychle naučí, že může i prospěchařit. Je třeba s tím počítat a preventivně pracovat. Mužský vzor v rodině může nahradit i dědeček.

„Ti naši prarodiče jsou nějak stabilní. Vnoučata prostě vědí, že najdou buchty na stole, dědu v křesle, jak kouří dýmku. Prostě tam jsou," vysvětluje terapeutka.

Je třeba pracovat s celou rodinou
Člověk si vyhledá terapeuta většinou za situace, kdy nezvládá emoce. Jenže v tom problému není sám.

Jana Švecová a Daniela Brůhová

"My říkáme: To je skvělý, paní Nováková, ale je třeba, aby přišli i ostatní, kterých se to týká." Se samotnými muži je to ještě obtížnější. Nechtějí situace touto formou řešit, přiznává Švecová.

Střídavá péče vyžaduje kvalitní komunikaci
Z výzkumné studie vyplynulo, že při střídavé péči musí být mezi expartnery kvalitní komunikace. Pak to může fungovat.

„Dítě určitě zažívá vykořenění a nevyhneme se tomu při střídavé péči. Ale doufáme, že ty zisky, třeba čas strávený s tátou, převáží nad ztrátami. Taky záleží na tom, jakou povahu má dítě, jak to snáší."

Od deprese je krůček k alkoholu malý
Když se člověk dostane do závislosti, ať už na drogách, alkoholu nebo automatech, tak je většinou problém ve vztazích. Například člověk, který nemůže najít práci, začne být v řádech týdnů nebo měsíců depresívní. A odsud je krůček k alkoholu velmi malý.

I tato situace se dá řešit rodinnou terapií. „Než začneme pokládat nepříjemné otázky, tak vytváříme s rodinou terapeutický vztah. Je třeba nastolit atmosféru důvěry, laskavosti. Ta rodina se přichází obnažovat, přináší své kostlivce ve skříni, a to je třeba ocenit."

Jakou mají v rozvoji dítěte roli prarodiče? Má se dítě starat o zvíře? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.