"Předvelikonoční" návštěvy v Hostu do domu

10. duben 2009

V druhém dubnovém týdnu hostil Český rozhlas 2 - Praha a pořad Setkání (Host do domu po 11:05 hodině) nejednu pozoruhodnou osobnost. Navštívil nás například architekt Ladislav Lábus a jeden z našich předních dabérů Alexej Pyško. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Výlet do světa výkresů, plánů budoucích staveb a plastických modelů nám v pondělí zprostředkoval architekt Ladislav Lábus, bratr hece Jiřího Lábuse. Studium architektury pro něj prý byla ta nejlepší volba, protože spojuje technické obory s uměním. "Zajímal jsem se o výtvarné umění a film. Současně mi ve škole šla, prakticky bez učení, matematika a deskriptiva", svěřil se Zitě Senkové jeden ze špičkových českých architektů. Je autorem Langhansu ve Vodičkově ulici v Praze, domu s pečovatelskou službou v Českém Krumlově či hotelu Karlov v Benešově u Prahy. Ladislav Lábus hovořil o inspiraci uměním, úctě k lidovým stavbám a nejsložitějších projektech jeho dosavadní profesní kariéry. Postěžoval si ale také na problémy s výukou svých studentů, které učí na Fakultě architektury ČVUT v Praze. Jak poznamenal, "vyjádřit se rukou je pro mladou generaci čím dál obtížnější". Na druhou stranu politoval budoucí generace za to, co po nás najdou. Podle architekta Lábuse jim přijde nepochopitelný náš současný barbarský přístup ke krajině ze které ukrajujeme další a další sousta pro developerské projekty (ať už se jedná o obytné domy nebo logistické areály).

V úterý měla být naším hostem generální ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ), Naďa Goryczková. Protože onemocněla, zastoupil jí člověk neméně významný, a to hlavní kastelán této instituce Milan Svoboda. Tato funkce byla podle jeho slov zřízena teprve od 1. března 2009 a její náplní je analyzovat a řídit směřování objektů ve správě NPÚ. Těch má Národní památkový ústav ve své správě více než stovku. České hrady a zámky jsou prý unikátní, protože většina z nich disponuje autentickým mobiliářem. Přesto je budoucnost těchto objektů po celé Evropě ohrožena a návštěvnost klesá každým rokem. A proti tomu chce NPÚ bojovat. Proto vyhlásil projekt "Oživlé památky", který má za cíl zatraktivnit prohlídky a umožnit lidem nahlédnou do míst, která bývají pro veřejnost uzavřena.

Hostem středečního vysílání byl Alexej Pyško, který propůjčil svůj hlas mnoha zahraničním hercům. Nejčastěji bývá spojován s hercem Brucem Willisem. Jednu z prvních filmových rolí získal ještě za studií na DAMU ve filmu "Vrchní prchni" a od té doby hrál řadu rolí před kamerou a také na divadelních prknech. Dozvěděli jsme se, jaké byly jeho začátky, jaký byl jeho první film a jakou hudbu rád poslouchá. Alexej Pyško účinkuje v Národním divadle a jak řekl, těší ho pozorovat nastupující generaci mladých a kvalitních herců. Svoje divadlo si prý založil z touhy ovlivňovat divadlo jiným způsobem, než právě hereckým. Řeč byla i o chalupaření a my se dozvěděli, že pro Alexeje Pyška je práce a život v přírodě velkou vášní a koníčkem. Totéž prý platí i pro jeho čtyřnohého kamaráda Maxe, který byl dalším hostem ve studiu a po celou dobu spal pod stolem. Moderátor Pavel Kudrna jej po celou dobu tiše obdivoval.

Hostem v hodince před polednem byl, na Zelený čtvrtek, psycholog Slavomil Hubálek. S moderátorem Robertem Tamchynou hovořili nejen o tom, jak reagovat na dnešní politickou a společnoskou situaci, ale také se nám dostalo vysvětlení pojmů soudní psychologie, psychoterapie nebo "koučink". Slavomil Hubálek je soudní znalec z oboru klinické psychologie a spoluautor a vedoucí devíti dlouhodobých výcvikových a vzdělávacích programů, kurzů a psychoterapeutických výcviků pro psychology a psychiatry. Napsal asi 50 vědeckých publikací v různých českých a zahraničních vědeckých časopisech a je autorem mnoha popularizačních článků v oblasti péče o duševní zdraví, problematiky agresivity, partnerských vztahů, sexuality, tolerance, liberální politiky a občanské společnosti.

Na Velký pátek jsme přivítali Vojtěcha Kodeta, římskokatolického kněze, teologa, karmelitána a generálního delegáta Karmelitánského řádu v České republice. Je autorem české duchovní literatury a také přednášek. S Danielou Brůhovou mluvili nejen o Velikonocích, ale také o Karmelitánském nakladatelství, které spoluzaložil. Dozvěděli jsme se co ho zaujalo na řádu karmelitánů, jehož je členem, a s čím se dnes obracejí lidé na kněze.

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio