Překvapivá trojrole Mileny Steinmasslové. Hraje Bulgakova i jeho manželku ve hře, kterou sama napsala

29. prosinec 2015

Jako malá nesnila, že se stane herečkou. Jak se ohlíží za svou kariérou a co ji přimělo napsat hru na vážné politické téma?

Milena Steinmasslová vlastně původně vůbec nechtěla být herečkou. Lákala ji medicína, genetika nebo učitelství. Teď se z úspěšné herečky stala dokonce divadelní autorkou. Divadlo v Celetné uvádí její dokument o Michailu Bulgakovovi Izolovat, ale zachovat. Milena Steinmasslová v něm i hraje.

Zuby totality

A překvapivě obě ústřední postavy: Bulgakova a jeho ženu Jelenu. Co ji ke zpracování náročné látky vedlo? Prý když slyší, že komunismus není tak špatný. Osud Bulgakova je totiž příznačný. Po úspěšném začátku upadl do Stalinovy nepřízně. A až do konce života musel o své dílo (marně) bojovat.

Co zahránit?

„Vzniklo z toho 80minutové představení, ze kterého mám strašnou radost. Moje největší touha je, aby to viděli mladí lidé.“ Zrovna tak ji těší, že právě mladí mají po představení dotazy, že jsou zvídaví. „Moje generace to buďto ví, nebo neví. Tam už toho moc nezachráním.“ Hra měla premiéru 25. listopadu 2015.

Plést matiku

K herectví Milenu Steimasslovou přivedl dramatický kroužek na Gymnáziu Jana Nerudy. „Kantoři odhadli, že se nebudu do světa matematiky plést. A pokud jsem se trochu snažila, nechali mě žít,“ vzpomíná se smíchem na studia.

Proč se herec nemůže naplno prosadit bez správného režiséra? Proč ji zaujal právě Bulgakov? A co dalšího má jako autorka v plánu? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Stáňa Lekešová , ert
Spustit audio