Při natáčení Teorie tygra si nesedl režisér s kameramanem. „Nevládnu počasí,“ obhajuje se druhý

4. duben 2017

Teorii tygra režiséra Radka Bajgara točili dva kameramani. Proč došlo k výměně, vysvětluje „ten druhý“ kameraman Vladimír Holomek.

„Byl jsem na prázdninách a volali mi, že si režisér s původním kameramanem nesedli. Nevěděl jsem, do čeho jdu. Ale během pár dní jsme se s Radkem sehráli. A jsem rád, že výsledek je takový, jaký je,“ pochvaluje si kameraman Vladimír Holomek.

Zázraky se nedají dělat

Vladimír Holomek

„Jako kameraman máš vždycky někoho nad sebou,“ varoval ho prý otec, sám kameraman v Krátkém filmu. Měl prý svým způsobem pravdu. „Nezáleží ani na tom, jestli jste s režisérem kamarádi. Ale on třeba vyžaduje něco, co nemáte pod svojí kontrolou. Nevládnete počasí! I přes pokrok se zázraky nedají dělat.“

V divácky oblíbeném filmu s Jiřím Bartoškou nebo Eliškou Balzerovou se taky objevili tři psi. „Točí se s nimi složitě. Někdy je to trochu o nervy. Ale někdy zase předvedou něco, co je lepší než to, co jsi vymyslel,“ zamýšlí se kameraman. „Výsledek je nejdůležitější,“ prozrazuje svoje krédo. Podívejte se na jednu vystřiženou scénu, kterou ve finální podobě neuvidíte.

Když netočím, je to zábava

Vladimír Holomek rád a náruživě fotí. „Vyplňuju tak čas, kdy netočím. Zajímavé je, že kdybych to točil na kameru, tak je to práce. Ale takhle je to zábava. Rád se toulám opuštěnou krajinou a hřbitovy mám rád.“ Na hřbitov se ale jednou při natáčení málem dostal sám. A ne jako návštěvník.

„Zúčastnil jsem se potápěčské expedice, ale zhasnul nám motor na člunu a najednou jsme zjistili, že nás vítr žene na otevřené moře. Byli jsme tam 18 hodin. Nakonec nás zachránila vojska NATO.“ Na svém filmařském kontě má Holomek třeba taky pohádku Slíbená princezna nebo televizní seriál Policie Modrava.

autor: Pavel Soukup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.