Pro Emira Kusturicu je film drogou

27. červenec 2011

Středečním (27. července) hostem předpoledního magazínu ,,Je jaká je“ Dvojky Českého rozhlasu byl světově proslulý srbský režisér Emir Kusturica.

Rodák ze Sarajeva se o film zajímá už od mládí. Vystudoval ho na pražské FAMU v ročníku Otakara Vávry a debutoval v roce 1981 snímkem Vzpomínáš na Dolly Bell? Každý jeho další filmový počin byl pak výraznou událostí. Patří mezi ně tituly Otec na služební cestě, Arizonský sen, Underground, Dům k pověšení nebo Černá kočka, bílý kocour, kde byla použita hudba jeho kapely No Smoking Orchestra.

Za svoji tvorbu Emir Kusturica obdržel mnohá prestižní ocenění. Často bývá ale kritizován za prosrbský postoj v bosenské válce a odmítavý postoj k oddělení Kosova. I proto byl film Underground v jeho vlasti ne příliš pozitivně přijat. V té době režisér pomýšlel na to, že už točit nebude.,,Měl jsem tehdy i osobní problémy v rodině a opravdu jsem si myslel, že už filmy nebudu nikdy dělat. A taky mě tento snímek vyčerpal. Natáčel jsem ho 2 roky. Nevím, jak jsem to vydržel. Opravdu to bylo vyčerpávající, jak psychicky, tak fyzicky.“ Světoznámý tvůrce si ale uvědomil, že film opustit nedokáže. Stal se pro něj drogou.

Emir Kusturica na Letní filmové škole

Po snímku Underground se pak s většinou svých spolupracovníků rozešel. Byl to podle jeho slov moment, kdy už se nedalo pokračovat. Ale natočit ho určitě stálo za to. ,,Tím filmem jsem udělal tzv. díru do světa“. Když teď hraju muziku na druhé straně zeměkoule, tak lidé moji hudbu znají.“ Paradoxně Emira Kusturicu uznává celý svět, jenom doma, jak se říká, není nikdo prorokem. Přiznal, že lítost kvůli tomu ale necítí. A jak vnímá on sám své úspěchy? ,,I když vypadám jako člověk, který vyzařuje jistotu a věří tomu, co dělá, nejsem typ, který by si řekl:,,Emire, tohle se ti vyloženě povedlo“.

Momentálně plánuje natočit dvě komedie plné paradoxů. To je jeho oblíbený žánr. Speciálně takové ty absurdní, moderní veselohry. Říká, že u těch se zaručeně směje jako blázen. Cítí také potřebu začít pracovat na televizním seriálu nebo filmu Most na Drině. Tuto část bosenské historie totiž vnímá jako srbské dědictví. Čeká ho i natáčení filmu o mexickém rebelovi a politikovi. Do hlavní role obsadil jednoho z nejpopulárnějších amerických herců Johnnyho Deppa. Natočit velkofilm, který by měl duši, je ale podle Emira Kusturici opravdu těžké. ,,Já ale najdu takový ten přístup, který otevře dveře, jimiž ty emoce budou proudit,“ vysvětlil.

Filmoví kritici a znalci dnešnímu hostu prorokují, že vrcholné dílo má ještě před sebou, stejně jako největší úspěch.


To, co si o těchto prognózách tvůrce myslí a mnoho dalších zajímavých odpovědí na otázky, které kladla moderátorka Martina Kociánová, najdete v záznamu vysílání v našem audioarchivu.

autor: Eva Belzová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.