Pro Janu Jírovou je každá stopa dobrá

6. září 2010

Jana Jírová (host dnešního pondělního – 6.9. vysílání Hosta do domu) byla oceněna, za svojí celoživotní práci v oboru daktyloskopie, Policistou roku 2010. V oboru pracuje 35 let. Je považována za naší nejlepší odbornicí na otisky prstů. „Práci mám ráda a zároveň je pro mne i koníčkem.“ Spolu s ní přijal pozvání do studia i její nadřízený Vladimír Procházka.

„O mém ocenění jsem se dozvěděla až na místě přímo při vyhlašování. Bylo to pro mne obrovské překvapení“ říká Jana Jírová. „Člověk který věnoval tolik let života jednomu oboru v tom prostě musí být dobrý. Daktyloskopii člověk ovládá po zhruba 5 letech, ale stát se opravdovým odborníkem, to trvá,“ dodává Vladimír Procházka.

Po střední průmyslové škole vyzkoušela jít na oddělené kriminalistické techniky. V té době bylo málo vybavení pro chemiky, a proto přesměrovala svůj zájem na daktyloskopii.V současnosti se na oddělení pohybuje jako jedna z osmi pracovníků, kteří mají stejné oprávnění.
Uchazeč o práci v oboru daktyloskopie spolupracuje se zkušeným pracovníkem. Ten ho zároveň zaškoluje na připravované zkoušky. Zkoušky se poté skládají ze znalosti trestního a policejního zákona a praktické zkoušky.
Muži na oddělení si Janu Jírovou hýčkají. Téměř nevyjíždí do terénu, což je fyzicky i psychicky nejnáročnější část pátrání. U svého prvního výjezdu byla konfrontována s mrtvolkou osmiměsíčního dítěte. „Musela jsem se přes to prostě musí přenést a profesionálně vykonat svojí práci“ říká Jana Jírová.

Nejčastěji dostává požadavky na expertízu od okresních techniků, které vyhodnocuje. Nad některými případy stráví jen několik minut. nad jinými však i několik dní. Přestávky během práce jsou naprostou nutností. Oči se velmi snadno unaví a chybovat nesmí.

Otisk prstu

Otisky prstů se k Janě Jírové dostávají v různých formách, a to podle toho, odkud jsou snímány. Používají se například daktyloskopické pásky, želatina nebo se dokonce zajistí celý předmět. Společně se stopou přijde i hlášení obsahující soupis eliminačních osob (členové domácnosti atd.), soupis veškerých stop a další. Jana Jírová poté porovná je databází.

Pokud v pořadači požadovanou shodu nenajde, využije moderní počítačovou techniku. Porovná otisky v databázi pro celou ČR. Ta obsahuje přes 500 000 otisků. „Existuje i mezinárodní spolupráce, kdy k nám zašlou stopy ze zahraničí a kontrolují tak, zda se nejednalo o našeho občana,“ říká Jana Jírová.

Logo

Vývoj jde stále kupředu. V daktyloskopii se používají neustále nové metody. Díky tomu mají naši policisté sadu různých prášku. Využití nalezly také rozdílně silné světelné zdroje, které nasvěcují hledané stopy. „V porovnání s nejmladší disciplínou, výzkumem DNA, jsme rychlejší ve výsledcich a navíc se jedná o finančně mnohem méně náročný proces,“ uzavírá rozhovor Jana Jírová.



Nestihli jste páteční Setkání Hosta do domu? Nabízíme text Pavly Kopřivové "Východního Berlíňana poznáte podle igelitové tašky," říká Martin Krafl

Martin Krafl
autor: Jan Profous
Spustit audio