První republika? Atmosféra té doby mě baví. Navíc v těch oblecích vypadá každý dobře, říká herec Pavel Batěk

24. listopad 2017

Pavel Batěk hraje v Národním divadle, vidět ho můžete v seriálu První republika. Spolupracuje s Českým rozhlasem. Ten po sedmdesáti letech vysílal na živo jeden z případů Sherlocka Holmese. A Pavel Batěk tu hrál jeho věrného kolegu doktora Watsona.

V první řadě seriálu První republika hrál Pavel Batěk Martina Kloudu, který se 22 dílů pohřešoval. „Ve druhé řadě dějem zamíchá. Atmosféra té doby mě baví. V těch oblecích vypadá každý dobře. I auta byla super. Já přišel před rokem o papíry a tady jsem mohl řídit ta stará auta, aniž by byl postih,“ směje se.

Nedávno jste ho mohli slyšet a vidět jako doktora Watsona v unikátním projektu rozhlasového Sherlocka živě. „Je to jako představení, nemůžete nic vrátit. Byla u toho skvělá hudba i ruchaři. Když v divadle hrajete o 10 minut déle, nic se neděje. Tady to bylo limitované časem. Byl to hezký adrenalin. Navíc tam byli i diváci.“

Vystudoval průmyslovku, z VŠ utekl

Rozhlas ho prý pořád baví. „Já jsem dřív večer zhasl, sedl si na židli do pokoje a poslouchal. Přede mnou rostl svět, který jsem si tvořil já. Proto mě rozhlas baví: hlasem se dají dělat velké věci.“ Dokonce i k amatérskému divadlu ho přivedl poslech rozhlasové hry Psí srdce.

Psa tu hrál Boris Rösner, který si ho později vybral do svého ročníku na DAMU. Tam už Pavel Batěk přišel jako starší. Nejdřív totiž vystudoval průmyslovku, pak zběhl z vysoké školy. „Měl jsem to nastavené tak, že to zkusím, a uvidím. Možná právě proto to vyšlo.“

Pavel Batěk a Stanislava Lekešová

Po studiích rovnou na Vinohrady

DAMU dokončil kolem 30. „Během studia jsem moc nabídek neměl. Ale hostoval jsem v Divadle na Vinohradech. Těch devět okolo mě, mladších a hezčích, mělo víc práce. Ale já byl trpělivý.“ Hned po studiích dostal angažmá v Divadle na Vinohradech. Debutoval rolí Maxe v Hubačově dramatu Král Krysa.


Boris Rösner vykládal, jaké to bylo, když přišel do Národního divadla, jak mu to dávali sežrat, ale na Vinohradech to vůbec nebylo. Většina kolegů byla skvělá a Jindřich Gregorini byl výborný ředitel.

„Rozhodoval jsem se mezi Plzní a Prahou,“ prozrazuje. „V Plzni bych asi víc hrál, ale tady jsem mohl ty slavné pozorovat. Zjistil jsem, že mnohdy mají větší trému než já. Protože se od nich čeká 100% výkon.“ Za roli Vojcka na Vinohradech byl pak Batěk nominován na cenu Thálie.

Dneska bych Kryla napjatě poslouchal

Pavel Batěk je taky hudebník a zpěvák. Hraje písničky od skupiny The Doors. „Jim Morrison byl jenom jeden. Baví mě předávat ty písničky.“ Je taky součástí projektu Salome, který přináší písně Karla Kryla.

„Kryl byl vizionář. Dost věcí, co povídal, se stala. Zpíváme jeho písně upravené pro harfu, klarinet a kytaru. V době, kdy Kryl přijel do Plzně, mě politika moc nezajímala. Dneska bych napjatě poslouchal, co říká.“

Co teď Pavel Batěk hraje? Ve kterých divadlech hostuje? Prochází kvůli svým rolím různým školením?Více uslyšíte v archivu.

autor: zk
Spustit audio