Psycholožka odmítá tolerantní výchovu. „Respekt je potřeba budovat!“

1. červen 2016

Vychovat šťastné a spokojené dítě je pro rodiče těžkým úkolem. A mají to složité obě strany. Jak najít tu správnou rovnováhu mezi láskou a trestem a jak ve vzteku nepřizabít puberťáka, který vás v lepším případě "jen" přehlíží? Otázky pro psycholožku Václavu Masákovou.

„Dospívání je obdobím hledání a experimentů. Často i s "trávou". Ale to je ještě to nejmenší!“ překvapuje psycholožka Václava Masáková. „Najednou zešílí a vrhnou se do života po hlavě. Dnes často ani neprožijí postupný separační proces, který začíná příšernými pohledy: Mami, ty seš úplně blbá!“

Každopádně stále ale platí, že: „Každé dítě by se mělo s rodiči pohádat.“ Masáková ale rozhodně nesouhlasí s tzv. tolerantní výchovou. „Dnes už se ví, že děti, kterým se nepostavily hranice, šlapou rodičům po hlavě.“ A nejen to. Když dítě nemá doma režim a řád, nabourává to jeho vnitřní stabilitu.

Je potřeba vytvářet hranice

Liberální vztah dětí a rodičů je ale přesto pořád v kurzu. Jsou to partneři a na první pohled je to hezké. Vytrácí se ale přirozená úcta. „Respekt je potřeba budovat. Učíme tím dítě respektu k okolnímu světu.“ Jinými slovy: je potřeba vytvářet hranice.


Řada rodičů nutí děti chodit do kroužků, na sport. A když se jich zeptám, kdy dítě odpočívá, tak se zjistí, že nemá ani hodinu denně pro sebe.

Právě o hranicích je třeba dnes tak často skloňovaná šikana. „Děti si neumí nastavit hranice,“ vysvětluje Václava Masáková. Měli by to dělat rodiče ve spolupráci se školou. Ale... „Když dnes učitelka napíše poznámku, máma mu řekne: Nevšímej si toho.“

Václava Masáková

Jak se dívá na kolektivní zařízení? Chodí si k ní její rodinní příslušníci pro radu? Jaké měla ona sama dětství? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio