„Rád objevuji nová místa a lidi.“ Václav Žmolík vydává Po Česku II. Věděli jste ale, že psal básně?

17. duben 2015

Mohl být divadelníkem, právníkem nebo básníkem. Místo to si vybral rádio a už v něm začal svou čtvrtou dekádu. Práce v rozhlase ho ale bavit nepřestane asi nikdy.

Už 32 let pracuje Václav Žmolík v Českém rozhlase. Mimo to spolupracuje i s Českou televizí a působil také v divadle. „Nikdy jsem nechodil do práce. Chodím do rádia, do televize, jezdím natáčet, ale neříkám tomu práce,“ říká.

Za takovou dobu v rozhlase řekl do éteru už spoustu věcí. Před sebou ale má stále mnoho prostoru. „Jsem novinář a baví mě objevovat nová místa a nové lidi. Mám tak před očima nekonečný lán informací,“ říká moderátor.

Pokochejte se výhledem na stověžatou Prahu! Klikněte na video!

Také díky své zálibě vydává už druhý díl průvodce Po Česku. A ne nadarmo jednou za čtrnáct dní uvádí Výlety s Dvojkou z nejrůznějších českých luhů a hájů.

Zapomětlivý básník

Kromě moderování se přitom dřív Václav Žmolík věnoval i básním. Na internetu se přitom žádné najít nedají. „Psal jsem je kdysi dávno. Vyšly knižně, ale nejsou nikde na síti. Ani sám si ty texty nepamatuji.“

Dnes se básničkám nevěnuje, protože už netouží vyjadřovat se ve verších. „Novinařina mě natolik zahltila, že mi bohatě stačí,“ dodává s radostí.

Z práv do divadla

Původním kariérním cílem Václava Žmolíka bylo stát se divadelním režisérem. Přitom ale studoval práva. Během studia zkoušel i přijímací testy právě na dramatický obor nebo filmovou vědu. Nakonec ale nastoupil do kulturní rubriky v Českém rozhlase.


Václav ŽmolíkPráva jsem studoval jenom proto, abych nešel na dva roky na vojnu. Naštěstí dnes už mladí muži tento důvod nemají.

I tak se ale do divadla dostal. „Konfrontoval jsem práci v divadle a v rádiu. Divadelní zákulisí mi nepřirostlo k srdci a navíc jsem nechtěl hrát sovětské hry,“ vzpomíná.

Po roce se tedy vrátil z divadla zpět do rozhlasu. I dnes ho trochu láká návrat na prkna, která znamenají svět. Ale zase z jiné perspektivy. „Mám v hlavě pár nápadů na divadelní hru. Říkat to ale bude někdo jiný,“ prozrazuje.

Jaké knihy Žmolík napsal? Kam se všude podíval? Co ho dojímá? Více uslyšíte v iRadiu.

Spustit audio