Rádio na vlně pohody a hosté poloviny září

18. září 2009

Herečka Květa Fialová ozdobila vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha hned v úterním rozhovoru Hosta do domu (přesněji pořadu Setkání, které vysíláme po 11:05 hodině.) Netradičnímu pohledu na svět nás přiučil také oceánolog, oceánograf a geolog Zdeněk Kukal (pondělí). Středeční setkání patřilo Znojemskému hroznu a rozhovoru s mezzosopranistkou Editou Randovou, který také rozhodně nemůžeme nazvat tradičním. Ve čtvrtek jsme s Janou Dřevíkovskou restaurovali knihy a v pátek se dozvěděli vše o životě českých skotských dudáků. Hostem byl Miroslav Anger. Tento měsíc se stala "tváří" mediální kampaně naší stanice, tedy Českého rozhlasu 2 - Praha, známá zpěvačka Marie Rottrová. Proč zve posluchače k poslechu naší stanice se dozvíte v publikovaném rozhovoru. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Pokud se zajímáte o záhadu Bermudského trojúhelníku nebo o bájnou Atlantidu neměli byste si nechat ujít poslech pondělního vysílání Hosta do domu. Přední český oceánolog, oceánograf a geolog Zdeněk Kukala nám prozradil, že k oceánům tíhne kvůli svému zájmu o sedimenty, které potkáváme v každodenním životě (i když my jsme zrovna suchozemci). Zitu Senkovovou zajímaly také změny o kterých se v současnosti hodně hovoří, tedy změny klimatu Země. Dozvěděli jsme se např., že by v budoucnu měl zcela zaniknout Perský záliv. (Pozn. My se toho ale prý určitě nedožijeme.) Jeho nejoblíbenějším nerostem, pokud to takto můžeme říci, je na Zemi nejrozšířenější vápenec. Zdeněk Kukala jej měl možnost podrobněji zkoumat a je to prý jeden z "nejmilejších" útvarů každého sedimentologa. Prozradil, kde se i u nás dá oceánografie studovat a úroveň výuky se dá prý směle srovnat se zahraničními univerzitami. Oceánolog Zdeněk Kukala nám poodhalil i několik dalších záhad. Pokud vás zajímají - stačí jen kliknout na audio pod tímto textem a celý pořad si poslechnout /případně/ ještě jednou.

I nad stavem světových oceánů se zamýšlel vědec Zdeněk Kukal

Kulaté narozeniny jsme oslavili spolu s charismatickou herečkou Květou Fialovou. Je známou propagátorkou a milovnicí života. Herečka Květa Fialová začíná svůj den "pozdravem vesmíru". Troufneme si říci, že je patronkou téměř všech mýtických jevů, dokonce miluje stáří a jak sama říká i nemocí, které seniorský věk doprovázejí. Vztahům k rodině, lidskému egu nebo přístupu mužů k ženám patřila část rozhovoru. Prozradila nám i co nového prožívá a jaké jí potkalo štěstí, které je "naší osobní volbou".
Květa Fialová vystudovala v letech 1946-50, jako jedna z prvních žen, brněnskou JAMU. Vzpomínala na svá angažmá v divadle ABC, kde jí zaměstnal Jan Werich. Samozřejmě, že jsme zavzpomínali i na něj.
Ve studiu s Květou Fialovou byla i spoluatorka jejich společné knihy Pavlína Brzáková. Knihu nazvali "Tady a teď" a věnuje se zemi neomezených možností, zemi, kde dříve platilo, že včera znamená již dnes, tedy Rusku. (Podrobnosti si ale již poslechněte sami. Více napovídat nebudeme.)

Květa Fialová a kotě servala Natálka

Ve středu jsme celý den vysílali z gastronomického festivalu Znojemský hrozen (Pozn. redakce: Tento festival se prolínal nejrůznějšími vstupy a pořady ČRo 2 - Praha po celý týden). V pořadu Setkání po 11:05 hodině jsme přivítali operní pěvkyni, mezzosopranistku Editu Randovou. Mluvila o své profesi a o dobré víně. Z každého uměleckého turné si totiž vozí jeden vzácný kousek lahodného moku a rozšiřuje tak svou sbírku. Možná s tím souvisela, pro mezzosopranistku jistě netradiční role, tedy porotce soutěže Znojemský hrozen v oblasti "nejlepší pivo". Vyzkoušet prý musela až 26 vzorků! Víno má ale raději.
Edita Randová začínala v Hudebním divadle Karlín, dokázala se prosadit zejména v zahraničí. První Češka, která měla možnost vystupovat v Národní opeře Mexika, se nám pochlubila svými světovými úspěchy. Jako zajímavost uvedla, že pro posílení své imunity, kterou má častým cestováním oslabenou, "je klidně ochotná pozřít přípravky z ploutví žraloků". Na závěr velmi netradičního rozhovoru nám pěvkyně zazpívala a vrátila se ke stánku s nápisem "Pivo jako fenomén".
Součástí této hodiny bylo i vyhlášení soutěže o nejzajímavější gastronomický předmět. Ten měl Pavlu Kudrnovi přinést kdokoli z návštěvníků festivalu. (Mch. vyhrál pan Jiří s tzv. "zavařovacím pravítkem".)

Edita Randová

Profesionální péče o staré knihy spojuje celý kulturní svět. Ve Spojených státech i doma se této krásné práci věnuje restaurátorka papírů, knih a dokumentů Jana Dřevíkovská. Ve čtvrtečním rozhovoru s Janem Křelinou prozradila, že ke své práci přistupuje tak jako k záchraně "nemocných lidí". Kolik času je nutné věnovat studiu než se dostane k "opravdové" práci? Kde se restaurátorství vyučuje? A je v oboru i "mistrovská zkouška"? To jsou jen některé z otázek našeho rozhovoru. Jana Dřevíkovská dnes pracuje na jednom ze vzácných prvotisků. Materiál se prý musí hlavně nejdříve "pochopit". Celé stádo zvířat prý mohlo "projít" starými svitky a nic by se jim nestalo. Tato kvalita se prý ani náhodou nedá srovnávat s dnešní výrobou a kvalitnou tisku. Na své americké stáži se věnovala studiu největší sbírky Shakespearových děl na světe (dokonce je jich zde více než ve Velké Británii). Zkoumala i iluminované knihy psané zlatem a stříbrem na tisích v knihovně Pierpoint Morgan Library. Dozvěděli jsme se také jak v USA vypadají bezpečnostní opatření, která zkoumání a restaurování vzácných knih a tisků provázejí.

Jana Dřevíkovská

O životě českých skotských dudáků hovořil náš páteční host Miroslav Anger. Samozřejmě, že jsme nebyli ochuzeni o ukázky z jeho dudácké hudby. Hraní na dudy musí cvičit téměř denně (jinak jej "bolí celé tělo"). Je historicky prvním českým skotským dudákem a zakládajícím členem prvního skotského dudáckého bandu v České republice. V současné době hraje sólově a s dudáckým skotským bandem The Rebel Pipers, kde hrají i syn Miroslav (dudy) a manželka Ivanka (buben ... skotský snare drum). Celá jeho rodina jsou příslušníky české historické vojenské jednotky z období 2. světové války 21. skotského regimentu Royal Scots Fusiliers. Má i "pravého" skotského vojenského instruktora, který je součástí regimentu. Mimo hraní na skotské dudy se Miroslav Anger již přes pětatřicet let věnuje hře na mandolínu. V Česku je podle našeho hosta velký nedostatek dudáků - zájemci se mají M. Angerovi ozvat.:-) (Nezkusíte to?)

Miroslav Anger


Milým hostem byla v pondělí (7.září) zpěvačka Marie Rottrová, která se nedávno stala "tváří" Českého rozhlasu 2 - Praha. Co pro ní rozhlas znamená? Prý ho poslouchá už od útlého dětství a provází jí prakticky celým životem. Často mu dává přednost před televizí. Nabídka vedení ČRo 2 - Praha stát se "vyslankyní" stanice jí prý příjemně překvapila a potěšila, ale zajímala se, proč padla volba právě na ní. Dle průzkumu veřejného mínění mezi rozhlasovými posluchači je Marie Rottrová osobností se širokým vějířem pozitivních asociací. Působí mladistvě, má silné vazby na základní hodnoty ČRo 2 - Praha (pohoda, domov a rodina). Proto je se stanicí spojována naprosto přirozeně. Marie Rottrová poznamenala, že "to souhlasí" a také se "tak vidí". Nabídku tak přijala nejen proto, že má ráda kultivovanost a slovní projev, který najde pouze na vlnách veřejnoprávního rozhlasu.
V našem pondělním pořadu zazněla mj. její píseň "Štěstí", kterou prý na koncertech uvádí slovy: "je to píseň o tom po čem všichbi toužíme, co si všichni velmi přejeme a co si mnohdy i zasluhujeme". Kdo z nás by neznal její hity jako např. "Řeka lásky", "Zřejmě letos nikde nejsou kytky", "Měli jsme se potkat dřív" nebo "Markétka".
Narodila se v Ostravě, kariéru začínala v rockových skupinách Samuel, Majestic a Flamingo. Z té doby se datuje její přechod k soulovému způsobu zpěvu. Její popularitu uspíšilo pravidelné vystupování v programech Československé televize. V roce 1981 si vyzkoušela moderaci v televizním pořadu "Divadélko po věží". Na to všechno, stejně jako na spolupráci s mnoha významnými hudebníky a textaři, vzpomínala v rozhovoru s Vladimírem Krocem. Prozradila nám i recept na to, proč stále vypadá tak dobře. Pije prý kvalitní červené nebo růžové víno. Je stále aktivní, pozitivně naladěná a snaží se vidět svět "z té lepší stránky".

Rádio na vlně pohody ... Marie Rottrová zve k poslechu Českého rozhlasu 2 - Praha

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

Spustit audio