Radoslav Banga z Gipsy.cz říká, že by každý mladý člověk měl mít vzdělání

18. září 2013

Ve středu byl hostem Martiny Kociánové zpěvák, o kterém se hovoří jako o jednom z největších talentů u nás za poslední desetiletí.

Radek Banga patří k neznámějším Rómům v Česku. Kromě toho, že je frontmenem skupiny Gypsy.cz a má několik hudebních prvenství. Gypsy.cz hraje směsici rappu, rómské hudby, hip-hopu, popu a snad i country, to tady před Gypsy dosud nebylo.

Co je v jeho životě nového, že to musel vepsat do textů? "Můj život za poslední čtyři roky je úplně upgrade, sám sebe nepoznávám. Sám té změně nerozumím. Možná to zamíchalo to, že jsem se potkal se svou manželkou. Mám novou kapelu, se kterou jsem se hodně posunul dopředu," řekl dnes na Dvojce.

Změna se vším všudy
"Hodně jsem se ztišil, zklidnil. Ono se to začalo do mého života vtírat, už ve 23letech, já to nechtěl pustit. Pak přišel zlom, prožil jsem opravdovou lásku a pochopil jsem, že se obklopuji lidmi, kteří vyzařují negativní energií, kteří mě zneužívají. Tak jsem s nimi ukončil spolupráci, nejprve s managementem, s produkcí a pak i s muzikanty. Původně jsem byl rozhodnutý, to ukončit úplně. Myslel jsem si, že Gypsy.cz už řeklo, co mělo. Ale pak vstoupila do mého života Verča, ta měla na to jiný názor."

Radek Banga a Martina Kociánová

My dnes bohužel nežijeme v zemi, kde člověk může vše říkat na plná ústa. Američan, když přijde do nahrávacího studia s velkou sebejistotou, až možná trochu namyšlený, tak ho všichni berou jako, že je cool. Zkuste to ale udělat u nás. Dnes sice lidi ví, jaký mám názor a hlavně to stále říkám dokola: >Makej a dostaneš koláče. Nebudeš dělat, nedostaneš nic.<"

Práce s dětmi
"Já jsem si kdysi myslel, že velká výhra je mít prachy, aby vás všichni milovali a obdivovali a vy si to užívali. To je blbost. Výhra je když se podíváte do zrcadla a můžete si říct, že se za nic nestydíte. pro mě je výhra, že jsem spokojený s tím, co dělám, že mě to baví, že mám rád svou manželku."

Jezdí také po základních i speciálních školách v Česku a cyklem přednášek nebo spíše vyprávění. Cyklus dostal název "Když chceš, tak to dokážeš." Proč? "Škola nás naučí psát, číst, jak podepisovat faktury, ale nenaučí nás to nejdůležitější, jak myslet, cítit, jak mít soucit. To na školách chybí. Nová nastupující generace neumí navazovat mezilidské vztahy, když něco rozbijí, tak nevědí, že to někomu patří. Dnes se děti moc nebojí a mají pocit, že mohou všechno."

"Je to také tím, že se rodiče změnili. Všichni jsme ve stresu, koupí jim počítač a snažíme se zacpat díry novými technologiemi. Jdu ale do nich hodně hrubě. Nehovořím vulgárně, ale myslím si, že jsou rádi, když na ně mluvíte jejich jazykem. Mají rádi humor, to vezmou. Také vím, že poté, co jsme objeli už skoro celou zemi, tak máme vždy perfektní ohlas, děti mi píšou na facebook. Já tak dnes vím, že jsem za sebou nechal třeba pět dětí ze školy, což mě hodně obohacuje."

Radek Banga a romská komunita
Berou ostatní Radka Banga ještě za Roma? "Hodně Romů neakceptuje to, co dělám. Dokonce mi říkají, že jsem gádžo. Myslím si, že to je blbost. Přece jen proto, že mluvím česky a jsem vzdělaný, nejsem někdo jiný."

Jak vnímá rasové problémy v Česku? "Ty největší problémy mají Romové sami se sebou, stejně tak i gádžové sami se sebou. Neuvědomují si, že i romské děti dnes mají neomezené možnosti. Za hodně mohou rodiče. Beru to podle sebe, mojí mámě jsme říkali Napoleon. Když jsem se jednou, jako dítě, pokusil ukrást propisku, tak se mnou matka doslova vytřela barák. My jsme respekt, nedovolili jsme si to, co někteří dnes. Každý mladý člověk by podle mě měl být vzdělaný. Mch. já si právě dodělávám maturitu, ač ji vůbec ke své práci nepotřebuji. Všichni moji sourozenci mají vzdělání. A v tom to je."


Romský rapper Radoslav Banga, známý spíše pod přezdívkou Gipsy rozpohyboval českou hiphopovou scénu do té doby nevídaným koktejlem stylů.
Nebylo to tak ale vždy, svá alba si musel začít vydávat na vlastní náklady, protože je žádné vydavatelství nechtělo. Až jeho experiment, skupina Gipsy.cz nahrála album Romano hip-hop a rázem bylo vše jinak- cena Anděl 2006, Koncertní kapela roku 2006, cena OSA pro nejúspěšnějšího mladého autora populární hudby, jejich klip se dostal na MTV i na Velké ceny Eurovize. V roce 2007 se Radek Banga stal ambasadorem Evropského roku rovných příležitostí. Život a možnosti Romů je spolu s hudbou dalším velkým tématem.

Celý záznam rozhovoru s Martinou Kociánovou najdete v audiozáznamu přímo v tomto článku nebo v iRádiu Dvojky.

autor: lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.