Režisér Jan Němec si vyká i se svou manželkou. Jako projev úcty

10. červenec 2013

Filmový režisér Jan Němec, který patří k představitelům tzv.“nové vlny“, vyprávěl o svém životě a také o zkušenostech z emigrace v Německu i USA.

Byl jedním z našich prvních režisérů, který začal točit hudební klipy.
Moderátorka Daniela Brůhová se ptala i na jeho manželství s Martou Kubišovou a také na to, jaké zkušenosti předává studentům pražské FAMU. Představili jsme samozřejmě i jeho nejnovější projekty.

Nepodávej ruku číšníkovi

V současnosti je režisér J. Němec také spisovatelem. Nepodávej ruku číšníkovi, to je název povídkové sbírky, která je dokonce obléknuta do zvukového hávu. O tlumočení autorových myšlenek se postaral Karel Roden: „Pan Roden nikdy žádnou knihu nepředčítal a také říkal, že to udělal poprvé a naposledy. Podle mého názoru u nás lepší a aktuálně slavnější herec není, proto jsem si ho také vybral.“ Režisérova spolupráce s K. Rodenem je ovšem dlouhodobá a mezi oběma osobnostmi je prý zakořeněno hluboké přátelství.

Respekt a vzájemná úcta

„To, že jsou lidé 21 let manželé, znají se, žijí společně a mají spolu dítě ještě neznamená, že k sobě navzájem nemusejí chovávat úctu.“ J. Němec si totiž s lidmi, kterých si váží, nejraději vyká. Dělá to tak i se svou manželkou Ivou nebo např. zpěvákem Karlem Gottem: „On mě nějakým způsobem provází celým životem. Mohlo by se to zdát podivné, že režisér nekomerční a neoblíbený minulým režimem, udržuje přátelství s někým, kdo dovede rozdávat radost bez ohledu na období.“ Pro režiséra je prý K. Gott ale pojem, a to v tom nejlepším slova smyslu. Společně jsme tedy zavzpomínali např. na zpěvákovo obsazení ve snímku Mučedníci lásky a mnoho dalšího.

00367044.jpeg

Více v přiloženém záznamu rozhovoru na začátku článku.

režisér Jan Němec
Po studiích na katedře filmové režie pražské FAMU a asistování mj. u režiséra Václava Kršky natočil v roce 1960 jako svůj první hraný film krátkometrážní SOUSTO podle "lágrové"povídky Arnošta Lustiga. Jeho mezinárodním úspěchem byl celovečerní hraný debut DÉMANTY NOCI podle jiné válečné povídky téhož autora a vlastního scénáře v roce 1964. Byl odměněn Velkou cenou města Mannheimu a dnes patří ke klasickým dílům evropského filmu šedesátých let. Do povídkového filmu pěti různých režisérů podle Bohumila Hrabala PERLIČKY NA DNĚ z roku 1965 přispěl brilantní miniaturou PODVODNÍCI, pravděpodobně nejzdařilejší jeho částí.
O rok později dosáhl svého zatímního vrcholu. Vedle povídkových MUČEDNÍKŮ LÁSKY natočil/obojí podle scénáře Ester Krumbachové svůj druhý celovečerní film O SLAVNOSTI A HOSTECH, parabolu o zradě vzdělanců s několika významovými vrstvami, kterou řadím k nejlepším dílům české kinematografie vůbec.
zdroj: cfn.cz

autor: Daniela Brůhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.