Říjnová (a vesmírná) "jízda" Na vlně pohody

9. říjen 2009

Bez ohledu na podzimní počasí jsme s Českým rozhlasem 2 - Praha tento týden "surfovali" Na vlně pohody. Kdo nám dělal společnost a svými postřehy a vtipem vháněl pomyslný vítr do našich plachet? Mim Boris Hybner, sochař Jiří Netík, fotograf Petr Slavík, spisovatel Miloslav Stingl, geolog Václav Cílek a návrhářka Iška Fišárková. Tento měsíc se stala "tváří" mediální kampaně naší stanice, tedy Českého rozhlasu 2 - Praha, známá zpěvačka Marie Rottrová. Proč zve posluchače k poslechu naší stanice se dozvíte v publikovaném rozhovoru. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Mimořádně v tomto našem článku upozorňujeme i na páteční Kávu o čtvrté, která měla dva exkluzívní "vesmírné" hosty! Prvním byl Owen Kay Garriott, který se v roce 1973 účastnil expedice SKYLAB 3 a o deset let později absolvoval let raketoplánem Columbia. Druhým byl jeho syn Richard Allen Garriott, který se loni jako člen posádky ruské lodi Sojuz podíval na oběžnou dráhu a ISS. Debaty se účastnil také Stanislav Kužel, který zastupoval organizátory summitu. Káva o čtvrté byla věnována objevování vesmíru, a to v souvislosti s právě končícím celosvětovým pražským summitem astronautů. Část debaty se věnovala také otázce, zda se, po slibu americké ministryně zahraničí H. Clintonové, podívá vbrzku do vesmíru i český vědec ...
Záznam pořadu samozřejmě najdete v audioarchivu.
Pokud jste Kávu o čtvrté nestihli sledovat přes naše webkamery, můžete se podívat do fotogalerie.

překladatelka, američtí kosmonauti Richard Allen Garriott a jeho otec Owen Kay Garriott, moderátor Kávy o čtvrté Vladimír Kroc

Náš úterní host je zvyklý vyjadřovat se více mimikou a gesty, nežli slovy. Přesto návštěva proslulého mima, režiséra a choreografa Borise Hybnera vnesla do rozhlasového studia spoustu jiskrného slovního humoru. Zita Senková se za nás zajímala o historii pantomimy, divadlo, nové projekty, rodinu či výchovu nové herecké generace. Pátrala také po tom, kde se bere jeho nezdolná energie, která mu pomohla překonat nejednu těžkou životní zkoušku. A také zákeřnou nemoc. Boris Hybner o ní mluvil velice otevřeně a nebál se vyslovit nahlas slovo "rakovina". Vyzval všechny starší lidi, aby nezanedbávali prevenci a šli na prohlídku. "Prosím, udělejte to. Berte to jako povinnost vůči vám samým", vzkázal naléhavým hlasem všem posluchačům. Nemoc v jeho životě odbourala spoustu "prkotin" a zůstalo to nejdůležitější: rodina, přátelé, příroda a knihy. Z jeho dnešního pohledu věci "až zázračné". Boris Hybner vystoupil poprvé na veřejnosti jako mim v divadle Na zábradlí v r. 1964. Dva roky poté založil s Bolkem Polívkou a dalšími přáteli, pantomimu Alfréda Geryho. Kromě jiných angažmá byl členem pantomimy Ladislava Fialky, sólistou revue Alhambra, Laterny magiky, několik let vedl vlastní studio Gag. Je autorem celovečerních pantomim, hudebních show a televizních seriálů. Vede katedru pantomimy na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze (HAMU).

Logo

V pondělí jsme přivítali brněnského sochaře, řezbáře a ilustrátora Jiřího Netíka. Působil jako pedagog a profesionální hudebník v zahraničí. Od roku 1985 se věnuje sochařství a restaurátorství. Jeho sochu sv. Václava daroval Jihomoravský kraj papeži Benediktu XVI. při jeho návštěvě v Brně. Práce na ní nebyla jednoduchá, protože měla ukázat českého patrona v úplně novém světle a neměla kopírovat klasické pojetí např. J.V.Myslbeka. "Představil jsem si ho jako mladého kluka, který si není úplně jist "současnou" situací a svou budoucností", řekl v rozhovoru s Vladimírem Krocem. Bohužel, nemohl se osobně účastnit předávání své sochy Benediktu XVI.. O to víc se těší na prosincovou audienci u papeže v souvislosti s výstavou jednoho ze svých nejkrásnějších betlémů v Pantheonu v Římě. Umělec pořádá každoročně ve Slavonicích kurzy řezbářství a sochařství, které jsou přístupné všem zájemcům. Svá díla vystavuje na Slovensku, v Rakousku, Itálii, Švýcarsku, Finsku a po celé České republice.

Jiří Netík: Loď bláznů - loutkohra, 1985

Po celé středeční dopoledne jsme vysílali živě z Karlových Varů, kde se zahajoval festival turistických filmů Tourfilm 2009. Hosty Pavla Kudrny v hotelu Thermal byli dvě osobnosti, jejichž práce je úzce spojena s cestováním: fotograf Petr Slavík a spisovatel Miloslav Stingl. Oba navštívili mnoho zemí a my měli příležitost poslechnout si zážitky a postřehy, které se jim nejvíce vryly do paměti např. z Afriky či Latinské Ameriky. "Listovali jsme" také jejich knihami, kterých mají oba na kontě mnoho, a dozvěděli se v jakých zemích pro ně čerpali inspiraci. Jste zvědaví, jak a proč skončila platonická láska, kterou zahořela jedna opice k fotografovi Petru Slavíkovi? Poslechněte si sami humorný příběh, který se mu stal v šimpanzím útulku na africkém ostrově Ngamba.
Na tomto festivalu obdržel ČRo 2 - Praha ocenění od agentury CzechTourism v kategorii audiovizuální propagace turismu v ČR za pořad Kudy z nudy. "Tento pořad přinesl řadu informací a novinek z oblasti cestovního ruchu", zdůraznil mj. Pavel Klicpera z pořádající agentury.

Dr. Miloslav Stingl -portrét

Krajinou a jejími proměnami nás ve čtvrtek provedl geolog, klimatolog, publicista, ředitel Geologického ústavu a čerstvý laureát ceny Nadace VIZE 97 Václav Cílek. Naši posluchači ho jistě znají z jeho pravidelných návštěv našeho pořadu Jak to vidí. Od poloviny 80. let se zabývá různými aspekty environmentální geologie, často ve spolupráci s přírodovědci různých oborů a archeology. Soustavně sleduje několik základních problémů, jako jsou proměny české krajiny, klimatické změny a otázky životního prostředí. A umí u nich dobře psát. První článek o klimatických změnách napsal už v r. 1988. Nejen o tom byl jeho rozhovor s Danielou Brůhovou, která se ho vyptávala mj. i na jeho studia ve svahilsko-anglické škole v Tanzánii, kde v 70. letech pracoval jeho otec u ropných vrtů. Pobyt v Africe ho obohatil o "seznámení se s archaickou složkou lidské bytosti". V. Cílek publikoval asi mnoho odborných článků a spolupracoval na zhruba 30 knihách. Nejznámější z nich je titul "Krajiny vnitřní a vnější". Jak to vidí Jak to vidí

Václav Cílek

Módní návrhářka Iška Fišárková usedla do studiového křesla v pátek. S moderátorem Vladimírem Krocem rozebírali premiéru její nové kolekce na pražském Designbloku s názvem "Comme d´Ishika Fishikawa" a s podtitulem "Na jaře smutná inspirovanou Prahou, humorem i Japonskem". Hovořili také o jejím neobvyklém křestním jménu. Civilně se totiž jmenuje Vladimíra, ale od dětství jí doma říkají Iška. Je tvůrkyní především pánských košil (i když za ni nechce být považována) a zajímá se o historii módy. Při své práci se zaměřuje na krásu a estetiku, protože tyto dva aspekty považuje ve svém oboru za velmi důležité. Ráda se věnuje módě pro všední den. Těší jí vymýšlet oblečení pro své vrstevníky, kteří nemají ideální postavu, a chce, aby se v něm cítili dobře. Mezi její klienty patří umělci i businessmani, ženy i muži, kteří oděv vnímají jako svou důležitou součást. I. Fišárková se zařadila mezi Designery s velkým D již v r. 1989, kdy začala veřejně prezentovat své práce. Inspiraci pro své kolekce hledá v divadle, historii a přírodě. Třikrát získala a obhájila prestižní titul Výtvarník sezóny (1998, 2005, 2007) a prosadila se také jako kostýmní výtvarnice. Příležitostně se věnuje také interiérovému designu.

Iška Fišárková podruhé


Milým hostem Setkání byla v pondělí 7.září zpěvačka Marie Rottrová, která se stala "tváří" Českého rozhlasu 2 - Praha. Co pro ní rozhlas znamená? Prý ho poslouchá už od útlého dětství a provází jí prakticky celým životem. Často mu dává přednost před televizí. Nabídka vedení ČRo 2 - Praha stát se "vyslankyní" stanice jí prý příjemně překvapila a potěšila, ale zajímala se, proč padla volba právě na ní. Dle průzkumu veřejného mínění mezi rozhlasovými posluchači je Marie Rottrová osobností se širokým vějířem pozitivních asociací. Působí mladistvě, má silné vazby na základní hodnoty ČRo 2 - Praha (pohoda, domov a rodina). Proto je se stanicí spojována naprosto přirozeně. Marie Rottrová poznamenala, že "to souhlasí" a také se "tak vidí". Nabídku tak přijala nejen proto, že má ráda kultivovanost a slovní projev, který najde pouze na vlnách veřejnoprávního rozhlasu.

Rádio na vlně pohody ... Marie Rottrová zve k poslechu Českého rozhlasu 2 - Praha

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio