Robert Nebřenský: "Hraní s Vltavou je pro mě víc než život!"

17. září 2010

Český herec, textař, kapelník, zpěvák, kytarista hudební skupiny Vltava Robert Nebřenský byl hostem dnešního (pátečního, 17.9.) Setkání Hosta do domu. Jak bude vypadat návrat skupiny Vltava na scény a jak se ohlíží za filmem Tobruk? ...

Roberta Nebřenského známe jako hudebníka skupiny Vltava ale také jako člena Divadla Sklep. Všechny asi napadne otázka: "Čím se cítí být více? Hudebníkem nebo hercem?" "V současné době se více věnuji skupině. Jinak se ale u mě oba obory vzájemně doplňují.“ V profesi herectví nevidí osobní naplnění. „Zejména u filmu totiž hlavně čekáte na dobrý scénář a roli, která může ale nemusí přijít." Herec je odkázaný na nabídku, tedy na oslovení tvůrci a ani pak prý není zaručeno, že dojde k hereckému „naplnění“. Navíc je to kolektivní dílo a herec má na konečný tvar velmi malý vliv. V divadle je to jiné. Byl by zde rád navěky. "Když ale hraji s kapelou je tomu přesně naopak. Radost z živého hraní je něco, co se nedá slovy vyjádřit. Je to pro mě něco víc než život," říká s úsměvem.

Logo

Hudební skupina Vltava se po 7 letech vrací na česká pódia. Založena byla v roce 1986 a hrála až do roku 2003. Její aktuální sestava částečně vychází z posledního personálního obsazení Vltavy: bubeník Martin Vajgl a klávesista František Svačina, novými členy jsou baskytarista Tomáš Uhlík a známý kytarista Peter Binder a samozřejmě R. Nebřenský. Velká "znovupremiéra" čeká Vltavu 30. září v pražském Paláci Akropolis. „Nechceme otvírat starou konzervu s trenčianským párkem ale udělat řadu nových písní.“ Nová deska by měla spatřit světlo světa v příštím roce. "Lidé na nové písně reagují skvěle. Mám z toho velkou radost. Na koncertech letošního léta, které předcházely právě premiérovému znovuzačátku a kde jsme brousili naši souhru, jsme hráli 2/3 nových písniček. Ty byly orámovány starými. Chceme tak vyjádřit svou kontinuitu. A k řadě „těch starých“ se opravdu hrdě hlásíme. Jsme připraveni předstoupit před dobře vyladěné publikum."

Robert Nebřenský a obnovená Vltava s Peterem Binderem

Samostatnou kapitolou života R. Nebřenského byla role desátníka Koháka ve válečném filmu Tobruk Václava Marhoula. "Na natáčení vzpomínám s velkou vděčností a láskou. Šlo o jednu z mých nejdůležitějších zkušeností. Celá cesta, kterou jsme tam museli všichni projít, byla pro mě obohacením. Bylo nám nabídnuto poznat hranice vlastních možností, a to fyzicky ale hlavně psychicky. Asi jako když už sám nemůžete a ještě musíte pomoci druhému. Byl to extrém, který v normálním životě asi těžko někdo pozná. Je mi trošku smutno z toho, že si uvědomuji, že se mi v životě už něco podobného asi nestane." Natáčení probíhalo přímo v severní Africe a z herců se na několik týdnů stali „opravdoví vojáci“. Při natáčení nesměli sledovat to, co se během dne natočilo a ani monitory "na place". "V hlavě každého z nás tak vznikala úplně jiná podoba filmu. Já osobně jsem čekal něco jiného ale nakonec jsem byl velmi nadšen, a to zejména koncem filmu. Byl jsem dojat." Musíme si prý ale uvědomit, že šlo o válečný film bez romance, který nese poslání a který vyžaduje diváckou náročnost. Film prý také nemá fungovat jen pro pamětníky či pro diváky se zálibou ve vojenské historii. Měl by nabízet základní otázky ve smyslu hledání lidských hodnot. Zajímavé také je, že Tobruk dnes sklízí jednu zahraniční filmovou cenu za druhou. Domácím festivalovým porotám se ale bohužel příliš nelíbil.

Fotografie z natáčení filmu Tobruk

Více se dozvíte v audiozáznamu rozhovoru s Vladimírem Krocem ...



Robert Nebřenský
Herec, textař, kapelník, zpěvák, kytarista, autor původního repertoáru hudební skupiny Vltava (1986 - 2002)
Robert Nebřenský je dobře znám návštěvníkům Divadla Sklep v němž účinkuje od roku 1990. Nemohl chybět v sklepáckém obsazení Mazaného Filipa, spolupracoval také s Petrem Čtvrtníčkem na 3dílné show Tom a Dan a seriálu Gynekologie II. Sešel se i s populární dvojicí Těžkej Pokondr při silvestrovské parodii Sám doma, je také častým účinkujícím v stand-up comedy show Na stojáka a výraznou roli měl i v seriálu Letiště.
Zdroj: presskit k filmu Tobruk

Logo















Nestihli jste pondělní Setkání Hosta do domu? Nabízíme text Pavly Kopřivové Co to je Gagarinova věc prý pochopíme až na výstavě, říká Pavel Lagner

Logo















Soňa Červená je česká herečka, operní pěvkyně a mezzosopranistka. Narodila se v rodině zakladatele slavného prvorepublikového kabaretu Červená sedma. Její pradědeček byl vynálezcem žesťových nástrojů a vlastnil továrnu na dechové nástroje. Více se dozvíte v textu Jana Profouse: "Měla jsem vždycky trému, ale vždy pozitivní," říká Soňa Červená

Logo















"Pouze papež má první výtisk zlaté Bible vázaný v bílé kůži," říká překladatelka Dagmar Halasová. A právě zlaté Bibli jsme věnovali ve středu.

Zlatá bible











Se čtvrtečním vysílání jsme vzpomínali na slavného herce Jiřího Sováka, a to mj. s režisérem Františkem Filipem. Více v článku Jana Sklenáře: "Současný filmový průmysl se přesytí sám sebou," řekl František Filip

František Filip













Nezapomeňte, že rozhlasové hry, četby, nedělní pohádky nebo pohádky skřítka Hajaji najdete ve streamu, po dobu jednoho týdne, na našich stránkách. Více informací a přímé linky na pohádky najdete ZDE.

Logo
autor: lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.