Role záporáků Ondřejovi Veselému sedí. Jako Richelieu jen chodí a trousí moudra

11. srpen 2015

Úspěch mu přinesla role záporáka Jardy France v seriálu Vyprávěj. Lidi ale mají zvyk ztotožňovat si herce s jeho rolemi. Českobudějovický patriot, který dnes ale hraje i v Praze, tak už ví, že popularita má svůj rub i líc. Ale nestěžuje si.

Když Ondřej Veselý seděl s tatínkem v hospodě, začaly po něm pokukovat slečny od vedlejšího stolu. Herec to přičítal své popularitě a počítal s tím, že si alespoň jedna z nich přijde pro podpis.

Ne-sympaťák

Jedna opravdu ke stolu přišla. A když se ujistila, že se jedná o představitele Jardy France, zavolala prý přes celou hospodu: „Je to ten kretén!“ Nesympatickou roli despoty si zahrál i ve snímku Jiřího Mádla Pojedeme k moři.

„Volal mi, jestli bych nechtěl hrát v jeho filmu a já řekl, že rád. Když jsem se ptal, co to bude za roli, tak mlžil.“ Když pak herec zjistil, že má mlátit kolegyni a dvě malé děti, tak to pro něj bylo hrozné.

Už jen trousí moudra

Ondřeje Veselého teď v létě můžete vidět na českokrumlovské točně, kde hraje ve Třech mušketýrech. Dřív prý hrál D‘ Artagnana, teď ale kardinála Richalieu.

„Je to krásná záporná postava a on se hlavně moc nenadře. D‘Artagnan pořád někam utíká a v těch vedrech je to peklo. Já jenom chodím a trousím moudra.“

Othello v hokejovém dresu

Mezi sportovci má Ondřej Veselý svého jmenovce, který hraje hokej. První setkání proběhlo díky médiím. „Šel jsem na jeho zápas a on mi přinesl slivovičku a dres. Já tehdy zkoušel Hamleta. On přišel na premiéru, a protože to byla taková moderna, tak jsem hrál v jeho dresu. Měl jsem i chrániče.“

Zpívat směl na záchodě

Je z divadelní rodiny a herectví ho bavilo vždycky. Přesto říká, že byl černá ovce rodiny. „Nikdy mi nic moc nešlo, tatínek mi zakazoval zpívat. Maximálně na záchodě. Takže jsem šel na tu činohru a ono to vyšlo.“

V Ostravě vystudoval konzervatoř. „Všichni spolužáci pokukovali po Praze, ale já tyhle ambice nikdy neměl.“ Chtěl zůstat v Českých Budějovicích, kde vyrůstal. Možná proto, že netlačil na pilu, tak se do Prahy nakonec dostal.

V kolika letech natočil svůj první film? Na co by pozval do divadla? Co je jeho vysněným sportem? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: eh , Jan Rosák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.