Roman Šmucler: Chci dva zubní implantáty pro každého

2. říjen 2014

Špatná zubní protéza zkracuje život více než nádory. Člověk přestane jíst maso, zeleninu. Časem si dá protézu do vitrínky. Přitom by podle uznávaného stomatologa stačily dva implantáty.

Česká stomatologie je podle Romana Šmuclera na špičkové úrovni. „Učili nás, že šedesátiletí už nebudou mít zuby,“ vzpomíná.

Dnes je to tak prý u 40 až 50 % a mělo by se to snižovat. „Brzy budou špatné zuby projevem chudoby,“ předpovídá. „Děti rodičů, kteří na zuby dbají, mají 5 x méně zubních kazů než za mého mládí.“

Rovnátka pro psa místo pro dítě?

Často se prý setkávám i se situací, kdy má maminka krásné zuby a investuje velké peníze, aby byly ještě lepší. Ale dítě má kazy, protože maminka nestíhá. „Péče se nedá zvládnout večer za jednu hodinu."

Je velkým zastáncem preventivních zubních prohlídek pro děti. „Nechci říct, že je péče o děti špatná, ale systematický prvek tam chybí."

Čtěte také

Důležitý je ale i přístup rodičů: „Zažil jsem hroznou příhodu,“ vzpomíná Šmucler. „Rodina chtěla rovnátka pro svého psa, ale nezaplatila je svému dítěti. S tím, ať si je zaplatí, až bude dospělé.“

Česká stomatologie patří k evropské špičce

Jolana Voldánová a Roman Šmucler

Na kongresy do Česka jezdí lékaři z desítek států. „V Praze je spousta klinik, kde je ošetření na úrovni nejlepších klinik ve Švýcarsku. Jezdí sem lidé z USA. Ne, aby ušetřili, ale aby byli ošetřeni lépe než v New Yorku.“

Klonování zubů?

V budoucnosti by podle Šmuclera měli být standardem příjemní lékaři. Nebo třeba film puštěný do brýlí, aby se pacienti nestresovali pohledem na nástroje, které lékař vytahuje.

„Rovnání zubů už se programuje na počítači. Moje dcera má neviditelná rovnátka. Z hlediska USA a Velké Británie je to 10 let stará věc. V Čechách snad zítra domluvím, že to bude existovat masově.“

Snížily se také ceny implantátů. Zubní kazy se dají rozpoznat světlem. Nemusí se odstranit ani milimetr zubu navíc. Ten se už dá v laboratoři vypěstovat z kmenových buněk.

Zubař moderátorem!

Roman Šmucler na Dvojce moderuje Noční Mikrofórum. Není to ale samozřejmě jeho první moderátorská zkušenost.

„V roce 1991 jsem v televizi nosil na krku kříž a měl takové pankáčské vlasy. Lidi si mysleli, že je to můj bratr. Nedokázali si postavu v televizi spojit s mou prací na klinice,“ směje se.

Ještě dnes pacienti vzpomínají na pořady, které moderoval. „Podle toho poznám, které zůstaly v paměti a které ne,“ říká.

Jak se léčí nádory v ústní dutině laserem? Jak by měli starší zubaři předávat zkušenosti mladým? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio