Rowlingová nemaluje svět narůžovo. Ukazuje ho v celé jeho pestrosti

23. srpen 2016

Kateřina Dejmalová je uznávaná literární historička a překladatelka. Tahle odbornice má ráda Harryho Pottera. Důvodů, proč tomu tak je, má hodně.

„Je tam hrdina, se kterým se lze ztotožnit, je tam hrdina, kterého lze odsoudit i povědomí o tom, že zlo nelze porazit, jen potlačit a být pořád na pozoru. Zlo může vždycky znovu vystoupit a ten boj je nekonečný a je neustále důležitý, protože dobro má hodnotu, která není vyčíslitelná v penězích, ale pomáhá nám dobře žít.“ Podobné poselství prý zaznívá i z Tolkienových knížek.

Líbí se jí, že Rowlingová nemaluje svět narůžovo. „Je tam bulvár, hnidopiši, neschopní ministři. I to, že ti osvícení ostrouhají. Ona zobrazuje svět v jeho pestrosti a navíc to dokázala napsat tak, že tomu děti rozumí.“ Podle Kateřiny Dejmalové je to pro ně výborná literatura.

Homér a Jirous

Kromě Harryho miluje i knihu Magor dětem od Ivana Martina Jirouse a, jak říká, nezajímá ji spisovatel, ale text. Některé její studentky prý nad ním ohrnovaly nos s argumentem, že se opíjí. „Tak jsem se jich zeptala: a co víte o Homérovi? Jestli pil, jestli měl rád holky nebo kluky. Nevíme o něm nic, ale jeho knihy se dají číst dodnes.“

Harry Potter

Zajímá ji i mýtus. „Základní rozdíl mezi mýtem a pohádkou, je, že mýtus vypráví o tom, jak svět funguje, kdežto pohádka o tom, jak by fungovat měl,“ uvádí a dodává, že uznává Eduarda Petišku jako skvělého spisovatele pro děti. „Ale jeho adaptace starořeckých mýtů je strašná. Protože se z nich vytrácí mýtus a stává se z nich pohádka.“

Tom Shark a ti druzí

Začalo to čtením rodokapsů pod peřinou za svitu baterky. „Zbláznila jsem se. Jakmile člověk pochopí, že knížka je zábava, tak začne číst. A pak už je úplně jedno, na čem se to naučí.“ Rodokapsy, to bylo dobrodružství a vůbec jí nevadily nesmysly typu: statečný hrdina unikl svým pronásledovatelům přes zledovatělou řeku, aby se vzápětí ukryl do rozkvetlého obilí. „Byla to romantika, bylo to dobrodružství a to, co pražské dítě nemělo,“ vzpomíná Kateřina Dejmalová, která nově redigovala knihu Poslední cesta Chaima Soutina? O čem vypráví? Poslechněte si v rozhovoru.

Kateřina Dejmalová a Jan Rosák
autoři: eh , Jan Rosák
Spustit audio