Rudolf Chmel: "Hladím svůj národ proti srsti"

30. červen 2010

Dnešní středeční (30.6) vysílání se nese v duchu SLOVENSKÉHO DNE, který vysíláme živě z Atria Českého rozhlasu. Tentokráte ne (jen) posluchači ale i diváci přivítali velkým potleskem vzácného slovenského hosta, literárního vědce a spisovatele Rudolfa Chmela. Byl československým velvyslancem v Maďarsku, ministrem kultury a poslancem Národnej rady Slovenskej republiky. Kromě toho je usměvavým a pozitivně naladěným člověkem, jak jsme se mohli přesvědčit v rozhovoru pořadu Setkání Hosta do domu (po 11:05) s moderátorkou Zuzanou Burešovou...Pro ty, kteří k nám nemohli přijít osobně, jsme připravili fotogalerii. Najdete zde ale malou fotoreportáž z celého živého vysílání z Atria, tedy i Písničky od sdrce se Stanislavou Dufkovou nebo přípravu brynzové pomázánky v Rozhlasu u plotny Odpoledního kolotoče ...






A co nám Rudolf Chmel prozradil? Např. to, že k Česku má vřelý vztah nejen proto, že se narodil v Plzni (a je velkým milovníkem piva). Od r. 1993 pracuje na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze jako ředitel Ústavu slavistických a východoevropských studií. Svou práci má hodně rád, což považuje za velké štěstí. Kromě toho má úzký vztah k politice a pro svou "hyperaktivitu" je v ní dodnes aktivní. Slovenská média uvádějí jeho jméno ve spojitosti s novou slovenskou vládou. Spekulují o jeho budoucím postu na pozici ministra pro národnostní menšiny. "Chci to ale nejprve dobře uvážit," prozradil s tím, že "každý člověk, který vstupuje do politiky, musí být přiměřeně naivní."

Dlouhou dobu se věnuje slovensko-maďarským vztahům. I proto byl v 90. letech československým velvyslancem v Maďarsku. Začátek mise pro něj byl euforický, ale rozpad Československa ho prý zaskočil. Zastupovat stát, který se rozpadá, není prý nic příjemného. Práce v diplomacii ho ale bavila protože v ní viděl smysl.

Kde bere síly na svou hektickou politickou a literární činnost? Na otázku z publika (a nebylo jich v průběhu rozhovoru málo) R. Chmel řekl: "Důležité je obklopovat se mladými lidmi, ze kterých člověk načerpá spoustu energie". Svou fyzickou kondici si pak udržuje sportováním, zejména hraním tenisu. Obecenstvo se zajímalo i o jeho knihu "Slovenský komplex". "Není to optimistická kniha, která se snaží slovenský komplex analyzovat a odbourat. Hladím v ní svůj národ tak trochu proti srsti," řekl.
S rozdělením federace v roce 1993 osobně nesouhlasil. "Dnes už to je ale pasé. Jsme ve společné Evropě. Problém česko-slovenských vztahů tím považuji za vyřešený." Dotazy z publika směřovaly také na češtinu a slovenštinu, populární hudbu, film a knihy.
Více si poslechněte sami ....



Nestihli jste úterní (29.6.2010) vysílání Hosta do domu? Přečtěte a poslechněte si v článku Věry Luptákové: A. Kratochvíl: "Musel jsem se naučit být svědkem, který „jen“ předává dál"

autor: eh
Spustit audio