Rychlejší je volat číslo 155, říká ředitel záchranné služby

21. leden 2015

Učíme se je už od základek. Zachraňují životy. Jaký život ale bují přímo pod čísly 155 nebo 112? To odhalil předseda asociace zdravotnických záchranných služeb ČR Marek Slabý.

Když zavoláte na tísňové linky 112 nebo 155, operátorka od vás zjistí informace a předá je dál.

„Číslo 112 by ale mělo sloužit především pro cizince. Nebo pro lidi, kteří mají rozbitý telefon nebo si nemohou na nic jiného vzpomenout,“ tvrdí Marek Slabý. I tam je totiž operátor povinen vybrat informace a poslat je dál. Ale na operační středisko. Tedy na číslo 155.

Povinnost přijmout pacienta

Nemocnice musí ze zákona přijmout jakéhokoliv pacienta. U lidí ohrožených na životě je to bez debat. Ve větších městech i to ale může být problém. „V Praze nebo Brně se vedle sebe může nacházet několik velkých nemocnic, které umí udělat konečné ošetření,“ říká.

Čtěte také

„Jezdí tam i pacienti ze středních Čech a celé ČR. V tu chvíli mají tyto velké nemocnice občas problém uvolnit místa a pochopitelně je prostupnost mnohem těžší.“ Jiná bude situace v Jihočeském kraji, kde jsou nemocnice vzdálené 60 nebo i 100 km. „Tam prostě nemohou odmítnout.“

Správný postup

Marek Slabý

Představit se, popsat situaci, určit lokaci. Jednoduchý postup po dovolání se. Co se ale dělat, když třeba nevíte, kde jste? „Pokud člověk není panikář a nemá ztrátu paměti, tak je vždy schopen říct pár údajů. Že je například na silnici z Budějovic do Prahy. Sanitka tak vyjede z nebližšího místa.“

V tu chvíli operátor zhodnotí závažnost stavu. Určí, kdo k případu pojede. Případně kolik pojede sanitek. „Rychlost ale určuje závažnost stavu,“ říká předseda asociace zdravotnických záchranných služeb ČR a ředitel českobudějovické záchranky.

Jaká je dojezdová doba české záchranné služby? Jak tomu služba napomáhá? Více uslyšíte v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.