Sabina Laurinová: Pokud udělám radost jen jednomu divákovi, stojí to za to

18. září 2014

Známe ji jako pohádkovou princeznu. Z těchto rolí už ale dávno vyrostla. Dnes je to Dáma s kaméliemi.

Sabina Laurinová svou hereckou profesi miluje. Divadlo pak bere jako základ veškerého herectví. Každá role je úplně jiná a tak se musí pořád něco učit.

„Kdyby byly všechny stejné, tak by mě to ani nebavilo. A pokud jde o jiný charakter, než běžně používám nebo jaká sama jsem, tak je to vždy velká výzva,“ říká

Čtěte také

„Divadlo je pro mě energie, adrenalin. A pokud udělám radost jen jednomu divákovi, stojí to za to.“

Princeznovské začátky

Postava křehkých princezen a naivek si herečka užila opravdu hodně. To je podle ní přirozená součást hereckého vývoje, zejména pokud je mladá a jiskřivá dívka. Pak hraje vesnické dívky a princezny.

„Když jsem ale přišla po konzervatoři do Divadla ABC, tak jsem si opravdu myslela, že hned začnu hrát charakterní postavy.“ Že se to nestalo, si dokonce stěžovala i Josefu Bekovi. Odpovědělí jí prý, že jednou přijde čas, kdy ještě bude chtít princezny hrát, ale nikdo jiný už to chtít nebude.

Dnes ji, hlavně v divadle, můžete potkat v úplně jiných rolích. „Už dávno jsem postoupila do rolí královen a na jevišti mám už krásné a charakterní role. Ta poslední je asi Dáma s kaméliemi.“ Za roli byla nominována na Cenu Thálie.

Doktoři z Počátků

Seriálovou roli alkoholičky Marty Vaňkové prý přijala moc ráda. Je to obyčejná matka, žena z lidu, která řeší úplně obyčejné a zároveň neobyčejné problémy. „Herec by neměl mít jen kladné a líbivé postavy. Od toho jsem herečka, abych dobře zahrála i problémy Marty.“

Sama je prý zvědavá, jak se bude její postava dál vyvíjet. Zatím to je pro všechny seriálové herce vždy překvapení. „Je to novodobý trend a opravdu rychlé tempo natáčení. Já mám sice ráda pohodu a klid, ale doba je taková. Musíme se přizpůsobit.“

Nový muzikál

Sabina Laurinová a Jolana Voldánová

Sabina Laurinová je právě v plném pracovním nasazení. Už za pár dnů ji čeká premiéra nového muzikálu Sněhová královna. Hraje Letní princeznu, sestru Sněhové královny.

„Když mě tvůrci, manželé Alena a Jan Pixovi zavolali, tak jsem si myslela, že si dělají srandu. Nakonec mě přesvědčili,“ vypráví o své další roli princezny.

Sama ale předpokládá, že ji stejně asi nikdo nepozná. „Mám totiž nádherný, jiskřivý a zářivý kostým. Přirovnat ho můžu ke kostýmům Dana Nekonečného.“

Jak vzpomíná na natáčení pohádky Z pekla štěstí a dalších známých filmů nebo seriálů? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autor: Jolana Voldánová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.