Se svým šatníkem si hrajte a hlavně kombinujte, radí módní designérka Iška Fišárková

10. září 2010

Iška Fišárková se řadí mezi naše nejvýraznější módní designéry. V oboru působí již od roku 1988 a za tuto dobu třikrát získala a obhájila prestižní titul Výtvarník sezóny (1998, 2005, 2007). Právě Iška Fišárková byla hostem dnešního (pátek 10. září) Hosta do domu.

V posledních letech si lidé velmi oblíbili práci módních odborníků. Mnoho z nás možná vůbec netuší, že oděvní profese sdružuje několik oborů: módní návrháře, módní stylisty a mj. oděvní designéry. Iška Fišárková je právě módní designérkou. Nechce prý člověka hned měnit, musí ho dobře poznat. A až pak mu může upravit šatník tzv. na míru.
"Vyhledávají mne lidé, kteří cítí, že mají s oblékáním problémy a nejsou si jisti, jestli jim oblečení sedí nebo ne," řekla I. Fišárková s tím, že velmi ráda spolupracuje s klienty, kteří jsou ke změně otevření. "Vlastně pak už jen sázíte semínka do úrodné půdy. Oblečení by nemělo být prioritní starostí člověka. Pak to asi není úplně normální. Na druhou stranu je to naše trvalá součást. I v posteli máme nějaké oblečení. Správný výběr oděvu má na člověka veliký vliv. Může se cítit sebevědomě nebo ne. Mám ráda ty, kteří, když za mnou přijdou, vědí co chtějí nebo ty, kteří nevědí co chtějí ale věří mi. Nejhorší jsou ti, co nevědí a navíc mi nedůvěřují. Tam to nedopadne dobře."
Základem šatníku by mělo být to, co nejraději nosíme. Pro každého to je ale něco jiného. Někdo rád nosí sukně, jiný kalhoty. Určitě máme mít tzv. volnočasové oblečení a oblečení, které vyžaduje naše profese (to je také u každého jiné). Šatník nemusí být velký. Rozhodně by ale měl obsahovat společenský oděv. To prý platí pro každého z nás. Nemusí jít o honosné společenské šaty, stačí prý tzv. pouzdrové šaty, které se dají kombinovat nebo doplnit např. společenskou šálou. U další ženy to mohou být společenské kalhoty, černé nebo šedé. Do divadla se ale rozhodně nehodí tričko s flitry. Základem našeho šatníku je také spodní prádlo, které nám rozhodně musí dobře sedět. Není vhodné nosit podprsenku či kalhotky, které nám jsou nepříjemné. Teprve pak můžeme vrstvit. Stačí mít 2 – 3 slušnější svetříky a hlavně doplňky. Na těch totiž, podle I. Fišárkové, zálež nejvíce a můžeme jimi řešit veškeré aktuální módní trendy. Budeme „in“ i ve chvíli, kdy si nemůžeme dovolit drahé šaty či obleky. "Každý dobrý šatník se nevytvoří bez toho, abychom si hráli. Pozvěte si domů dobrou kamarádku. Otevřete svůj šatník, postavte se před velké zrcadlo a pak kombinujte, zkoušejte a hlavně poslouchejte, co vám kamarádka říká. Důležité ale samozřejmě je, aby kamarádka byla opravdu dobrá a vy jste důvěřovali jejímu názoru."
A jakých chyb se nejčastěji dopouštíme? Nebereme prý naše oblečení jako celek. "Bude zima. Začneme si oblékat kabáty. Ty však musí být voleny podle oblečení, které máme pod nimi. Když si vezmeme sportovní bundu tak pod ní musí být volnočasové ošacení." Letos se opět bude nosit všechno. Vracejí se všechny délky kabátů, sportovní i dlouhé. Ty posledně zmíněné by rozhodně doporučila nosit ale pouze vysokým ženám. Jinak prý máme ve výběru volnou ruku. Hlavně ale nemáme nakupovat bez celkového povědomí o našem šatníku. Ale pokud podlehneme, koupíme si krásné botičky a až doma zjistíme, že si je nemáme "k čemu obléci", máme najít odvahu a přikoupit si další doplňky (což ale záleží i na naší peněžence). Rozhodně se nám prý ale nevyplatí pokud krásnou ale solitérní botu budeme nosit tzv. nesladěně.

Iška Fišárková

Více se dozvíte v audiozáznamu rozhovoru se Zuzanou Burešovou ...



Iška FIŠÁRKOVÁ
Již od roku 1989, kdy začala veřejně prezentovat své práce, se nepochybně zařadila mezi Designery s velkým D. Její tvorba v sobě skrývá příběhy, které, byť zůstávají pod povrchem, tvoří pevný základ, ze kterého se její tvorba odvíjí. Inspirována architekturou, divadlem, historií, technikou či přírodou, inspirována ŽIVOTEM, vytváří módní design, který nepodléhá trendům, ale kráse a snaze po dokonalosti, které však bere s lehkostí a nadhledem. Snaha o nalezení principu dokonalé jednoty se odráží i v záměně rolí, která se v její tvorbě často objevuje. Jakoby paradoxně jsou však muži více mužní a ženy více ženské. Odhaluje něžné srdce silného muže a silnou duši křehké ženy. Řečeno stručně? Velmi osobní tvorba se širokým záběrem a osobitým rukopisem, která nepodléhá vládě trendů, ale skvěle funguje sama o sobě.
Iška Fišárková se řadí mezi nejvýraznější módní designery v České republice. V módní branži působí již od roku 1988 a za tuto dobu třikrát získala a obhájila prestižní titul Výtvarník sezóny (1998, 2005, 2007).
Ve své tvorbě čerpá často z historie a divadla, je však zároveň naprosto současná. Její modely "mají charakter", jsou původní s nezbytnou dávkou noblesy, nebojí se experimentovat, nikoli však šokovat za každou cenu.
Důrazem na trvalou hodnotu se vymyká mašinérii klasického módního průmyslu. Její tvorba není limitována trendy a snahou vytvářet pravidelně několikrát do roka nové kolekce, ale je účelným a precizním vytvářením modelu, který svému nositeli vyhovuje natolik, že ho bude nosit stále znovu a znovu, až se stane výrazem jeho osobnosti.
Mezi její klienty patří umělci i businessmani, ženy i muži, kteří oděv vnímají jako svou důležitou součást, kterou se prezentují na veřejnosti.
Prosadila se také jako kostýmní výtvarník, velký úspěch zaznamenala s kostýmní výpravou pro představení Nebezpečné vztahy Jihočeského divadla. Představení bylo oceněno jako nejvýraznější umělecký počin sezóny 2008.
Příležitostně se věnuje také interiérovému designu.
Podstatným aspektem její tvorby je hledání aktuálního, individuálního, rychlým módním změnám nepodléhajícího oblečení, které bude plně respektovat osobnost klienta. Svou tvorbu představuje veřejnosti formou uměleckých inspirativních přehlídek.
Zdroj: www.iskafisarkova.com

Logo






Nestihli jste pondělní Setkání Hosta do domu? Nabízíme text Jana Profouse Pro Janu Jírovou je každá stopa dobrá

Vladimír Procházka a Jana Jírová






Vysokoškolský pedagog s nezaměnitelným vzhledem, který tvoří pěstěný plnovous rostoucí již několik desítek let byl našim hostem v úterý. Více v článku Jana Sklenáře Podle Davida Jana Novotného si lidstvo své potopy vytváří samo ...

David Jan Novotný





Ve středu jsme obdivovali mladého muže, který si osvojil dva své synovce. Více v článku Pavly Kopřivové "Dětem by se neměly dávat falešné naděje," naléhá Tomáš Slavata






Čtvrteční vysílání nás zavedlo do oblak. Přečtěte si text Jana Sklenáře Být akrobatickým letcem znamená plnit si své sny, říká Martin Šonka

Martin Šonka






Nezapomeňte, že rozhlasové hry, četby, nedělní pohádky nebo pohádky skřítka Hajaji najdete ve streamu, po dobu jednoho týdne, na našich stránkách. Více informací a přímé linky na pohádky najdete ZDE.

Logo
autor: lup
Spustit audio