Snažíme se vytvářet lepší Evropu, říká ekolog

5. září 2014

Třídíte odpady, nebo čekáte až odpady vytřídí nás? Dokáže si příroda pomoct sama, nebo jí musí jít člověk naproti? I takové otázky řeší mluvčí hnutí Duha Jan Piňos. V poslední době od něj dostáváme spíše dobré zprávy.

V chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj byla objevena vlčí rodina. Po sto letech se jedná o první doložený případ rozmnožení těchto šelem u nás. Nejen pro ekology je to skvělá zpráva.

„Nejde jenom o to, že by se na Kokořínsku rozmnožili vlci. Ale o to, že tam je velmi kvalitní příroda a ekosystém,“ říká Jan Piňos z hnutí Duha.

Posel dobrých zpráv

Piňosova organizace se dlouhodobě snaží chránit velké šelmy v Beskydech. „Jejich proniknutí až takto hluboko do Čech je i pro nás velkým překvapením,“ přiznává.

„Jedná se také o velký dárek pro právě nově rozšířenou část CHKO Kokořínsko,“ dodává. Tou oblastí je od 1. září oblast známá jako Máchův Kraj.

Čtěte také

Jak sám Piňos říká, takovýchto dobrých zpráv není nikdy dost. Bilance špatných a dobrých zpráv je podle něj vyrovnaná. „Špatné zprávy chodí z nejvyšších míst. Ty dobré z praxe od lidí nebo přímo od přírody,“ říká.

Další dobrou zprávou je, že hnutí Duha obdrželo prestižní cenu od evropské nadace Euronatur. Duha je dokonce prvním středoevropským laureátem.

Ocenění pro nejlepší

„Nadace sleduje zásluhy laureátů v mezinárodně politickém smyslu. Není to tedy cena za počet zachráněných stromů, ale spíše za propagaci našich myšlenek během 20 let naší práce na Šumavě,“ vysvětluje.

Podle Piňose vytváří Duha na Šumavě nejen zelený pás uprostřed Evropy, ale také území, kde se setkávají kultury. „Dříve zde byla železná opona a nyní jde zde území života. Tím myslím nejen území přírody, ale i území místního rozvoje a budoucí mírové Evropy,“ říká.

Hnutí Duha cenu převezme 8. října u bodamského jezera. Ceny v minulosti obdrželo i několik hollywoodských herců nebo politiků jako princ Charles, Michail Gorbačov nebo Nelson Mandela.

Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.