Spánek je důležitý opravář organismu. Pokud nemůžete spát, změňte polohu usínání, radí čínská medicína

12. leden 2015

Až třetinu života trávíme spánkem. Podle toho se taky máme ke spánku chovat. Petr Hoffmann tvrdí, že nejlepší poloha pro usnutí, je stabilizovaná.

Znalec čínské medicíny Petr Hoffmann spánek přirovnává ke studánce. Přes den z ní čerpáme vodu a přes noc ji musíme nechat naplnit.

„Přes den je duch v srdci a na noc se stěhuje do jater. Když je tam pořád ohýnek, tak se duch neuklidní. Člověk je ráno unavený,“ vysvětluje, jak vidí sánek čínská medicína. „Pořád se tak spotřebováváme a nejedeme na plný výkon.“

Čtěte také

Číňané uznávají celkem pět duší, z toho v srdci sídlí emocionální duše, ta kreativní je v játrech. Pokud tedy máme velké emoce přes den, nakonec se to projeví v neklidném duchu a nespavosti.

Záleží na poloze

Každá poloha má podle čínské medicíny svůj význam. „Když nemůžete usnout na zádech, tak je tělo ve stavu nadbytku. Když spíte tak, že ležíte na zádech a máte vystrčené ruce z pod peřiny, tak je to stav horka. Tělo potřebuje vyvětrat.“

Poloha na břiše svědčí o nedostatku v oblasti žaludku a sleziny. Pokud ležíte na levé straně, tak je levá část v nedostatku. A obráceně.

„Ideální je stabilizovaná poloha, tedy ležet na pravém boku s pokrčenou rukou na polštáři. Tuto polohu zná i klasická medicína. Při ní totiž není utiskováno ani srdce ani játra. Může tak normálně cirkulovat krev,“ dodává.

Jak si pomoci před usnutím?

Petr Hoffmann

Petr Hoffmann doporučuje usínat spíše s prázdným žaludkem. A alkohol na noc je prý to úplně nejhorší, co můžete udělat. Když už něco vypijete, tak doporučuje svižnou dvacetiminutovou procházku.

Jíst by člověk měl tři až čtyři hodiny před usnutím. Důležité je i co. Vyloučit by člověk měl tučné jídlo, kávu. „Nejlépe je pít vlažnou převařenou vodu s pár kapkami citronu. Čaj nebo kávu, pokud chcete dobře usínat, vynechte už někdy po 16:00 hodině.“

Jak řešit chrápání? Jaké druhy spánku lidé mají? Platí pro každého stejná, univerzální rada? A co mají dělat lidé, kteří pracují ve směnách? Poslechněte si v iRadiu.

autor: Daniela Brůhová
Spustit audio