Stanislav Bernard: Kdyby nás podnikání nebavilo, tak jsme to nezvládli

26. květen 2014

Začít s podnikáním chtěl asi kde kdo. Málokdo ale vytrval. Jak zasel a dnes sklízí majitel soukromého pivovaru v Humpolci?

Stanislav Bernard se pivu věnuje profesionálně 23 let. Podnikat začal v říjnu 1991, kdy vydražil zadlužený pivovar.

Po roce 1989 si prý hrozně přál začít podnikat. „Najednou tu ta možnost byla. Lákala mě hlavně obrovská vnitřní nejistota a velká míra osobní svobody. Člověk se prostě rozhodl. Ukázalo se, že se dá vyhrát,“ řekl.

Čtěte také

Jak na své začátky vzpomíná? Nešlo prý pouze o krušná léta. Navíc měl tehdy ještě hodně energie. „Kdyby nás to nebavilo, tak jsme to nezvládli.“

Také vzpomínal na své spolupracovníky. Kromě manželky mu pomáhalo mnoho stejně zapálených. Základem jejich spolupráce bylo a je souznění, synergie.

pivo, sklenice piva, pivo na pultě, pitný režim/ilustr. obr.

Dnes už je součástí firmy i syn Filip. Připojil se po absolvování Vysoké školy ekonomické. Je jeho zástupcem. „Má schopnosti, o kterých se mi ani nezdá. Také dokáže motivovat lidi.“ Jeho hlavní doménou jsou informační systémy a jejich zavádění do výroby.

Výroba piva je malou alchymií
Co Stanislav Bernard říká na vžitý mýtus o zásaditosti piva. „Ani jedno pivo není zásadité, už kvůli jeho technologickému postupu výroby. Je to chemie.“

Velkou roli při výrobě pak hraje voda. Ta je prý téměř nejdůležitější. Kvalitní, chutná voda je totiž základní surovinou. Jeho pivovar má na vodu štěstí. Mají totiž své vodní vrty.

Na světě je spousta druhů piv. Češi mají nejraději ta světlá. Vychází to z tradice. A u českého ležáku je základní složkou sladovnický ječmen. Ten je podle všech výzkumů opravdu zdraví prospěšný. „Samozřejmě, všeho s mírou,“ dodává.

Kolik malých pivovarů v Česku máme a může za to Stanislav Bernard? Jaká piva jeho pivovar vaří? Poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Daniela Brůhová
Spustit audio