Stolová hora z Doylova románu Ztracený svět existuje. Zůstává ale záhadou

19. červen 2014

Kryptozoolog Jaroslav Mareš pátrá po zvířatech z legend. Objevil třeba největšího dravého brouka. A pronikl až k legendami opředené stolové hoře Kurupira.

„Snažím se ověřovat zprávy o zvířatech, která oficiální zoologie zatím nezná,“ vysvětluje Jaroslav Mareš. „Jsou to zprávy od domorodců, cestovatelů. Nebo se o nich objevují zmínky ve staré literatuře.“

Z(a)tracená Kurupira

Kurupira leží na hranici mezi Venezuelou a Brazílií. Psal o ní A. C. Doyle ve svém románu Ztracený svět. Knížku hltal jako dítě i Jaroslav Mareš. Podle místních obyvatel je hora sídlem démona pralesa.

Dvě výpravy ztroskotaly. Třetí se dostala až pod stolovou horu. Průvodci ale odešli a čtyřčlenné výpravě se nepodařilo najít výstupovou cestu.

Teď jsou v oblasti přírodní rezervace a uprostřed Kurupira. Oblast je uzavřena a to i pro zoology a vědce, takže je z toho záhada ještě větší.

I kongamato zůstává záhadou

Jaroslav Mareš a Monika Brindzáková

Jedna z prvních záhad, za kterou se Jaroslav Mareš vypravil, byl tajemný létající tvor kongamato na hranicích Konga, Angoly a Zambie. Zprávy o něm přinesli už ve 20. letech 20. století první cestovatelé.

Hlava tajemného tvora má připomínat bezmasou lebku. Má mít netopýří křídla o rozpětí dvou metrů. Kongamato však dál zůstává záhadou.

Největší dravý brouk světa

Na jedné entomologické burze v Paříži v roce 1967 viděl zdemolované krovky velkého dravého brouka. Jaroslav Mareš se po něm vydal pátrat do Afriky. Marně. Naprostou náhodou na něj narazil později v severní Botswaně.

Brouk Manticora imperator je dlouhý sedm centimetrů a má obrovská asymetrická kusadla jako z jiné planety.

Která zvířata Jaroslava Mareše nejvíc zaujala? Jaké bylo setkání s africkými šamany? Kde všude po zvířatech pátral. Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio