„Strašně se bál vody,“ prozrazuje na Vavřince Hradilka jeho maminka

18. červenec 2016

Před plaváním dává přednost létání. Anebo horolezectví. Oboje už brzo prodá coby herec ve filmu. Aktuálně se ale o něm dozvíte nejvíc v unikátní časosběrné sérii.

Reportér Českého rozhlasu Jan Suchan natáčel s Vavřincem Hradilkem časosběrný dokument Olympijský rok. Ten otevírá i nečekané stránky známých sportovců. „Není to jenom o tom štěstí, které u sportovců vnímají fanoušci a veřejnost asi nejvíc,“ komentuje Hradilek.

Neteř a maminka

V dokumentu se tak posluchači dozví, jak se celá kajakářova rodina stará o jeho neteř Boženku postiženou spinální muskulární atrofií. „Ona má v sobě nějakou neskutečnou energii. To, co ona vydá člověkovi, který s ní je, to je hrozně vzácný,“ popisuje Hradilek.

Dost o svém vztahu k synovi a strachu prozradila i Hradilkova maminka: „Mě to děsí. Je to nebezpečný sport. A on prostě není plavec. On se vždycky strašně bál vody,“ říká. „No, dlouho mi trvalo, než jsem se naučil plavat,“ připouští Hradilek. „A do dneška nemám k plavání nejlepší vztah.“

Horolezec-letec-herec

Přesně naopak to má s létáním a lezením. Taky proto si ho scenárista Josef Urban vybral pro skutečnou postavu horolezce a letce Josefa Smitka do filmu Tenkrát v ráji. „Přišlo to jako voda do řeky,“ směje se sportovec. Žádné herecké zkoušky neabsolvoval.

„Chtěli přirozenost a můj obličej a vyjadřování,“ myslí si. „Před první klapkou jsem ale nespal a byl nervóznější než před závodem.“ Do kin film půjde na podzim. Ještě předtím proběhne olympiáda. Hradilek ji měl sledovat v TV. Nakonec ale do Ria jede. Jak je to možné? Poslechněte si ze záznamu.

autoři: Eva Kličková , rota
Spustit audio