Studoval kung-fu v Číně, prošel gymnastickou průpravou a skončil v cirkuse. Petr Horníček, „ten spodní“ z DaeMen

9. listopad 2016

Rozhovor o důvěře, stabilitě a silové akrobacii.

Silová akrobacie nemá hranice. Alespoň to tvrdí „spodní“ část dvojice DaeMen. Petr Horníček je ve dvojici tou základnou, zatímco Zdeněk Moravec předvádí krkolomné kousky nahoře.

„Někdy si děláme legraci v tom, že já jsem jeho podložka. Úspěch je v tom, že k sobě musíte mít absolutní důvěru.“ A taky smysl pro rovnováhu.

Kung-fu můžete trénovat až do stáří

Wu-šu (někdy jako kung-fu), které v sobě skrývá čínská bojová umění, mu pomohlo při naprosté koncentraci a zklidnění. Studoval ho i v Číně.

„Pro mě to byla velká inspirace. To vnímání se vám úplně otevře.“ Bojové umění je pro něj víc o kondici než o síle. „Trénovat ale můžete až do stáří.“

Ze soutěže do cirkusu

Se Zdeňkem Moravcem před šesti lety vyhrál soutěž Česko-Slovensko má talent. Od té doby spolu předvádějí silovou akrobacii. Nejčastěji jako (novo)cirkusové číslo. „Máme oba gymnastickou průpravu a tělo už bylo připravené.“

Upozorňuje ale, že dnes jsou cirkusová show propracovanější. Jde spíš o sled obrazů. „Ten tradiční cirkus je moderovaný sled čísel, kdežto u toho nového je snaha o divadelní pojetí. A nejsou tam obvykle zvířata. Stylů je moc,“ vysvětluje Horníček.

Na videu to prý ale vypadá jinak než naživo. „To je úplně jiná atmosféra. Úplně vás to nabije.“

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.