Tady v Čechách je ten pohyb svobodnější než v Americe, říká autor dokumentu o trampingu Amerika

26. říjen 2015

Dokumentarista Jan Foukal je takovým novodobým tulákem. V 17 letech se toulal Amerikou a za českým trampingem se vydal i v režijním debutu s příznačným názvem.

Představa svobodného pohybu v Čechách a v Americe je ale hodně rozdílná. „Jsme o 100 let jinde a ta situace je komplikovanější. Tam je mnohem víc lidí rozdílných kultur a zároveň je ta krajina obrovská,“ připomíná Jan Foukal. Je tam i ta romantika?

„To toulání je víc v těch představách než ve skutečnosti. Takže po opakovaných cestách po Americe je to spíš příběh deziluze a toho, že bychom si tu svobodu měli umět nalézat a opečovávat v místech, kde právě jsme.“

Český tramping kanadskýma očima

Filmové putování po zapomenutých českých osadách dostalo jiný rozměr přítomností Báry, dcery českých emigrantů v Kanadě. Český tramping leží na základech obdivu k životu v Americe, který právě ona žije.

Když zjistila, že něco jako tramping tady existuje, že k tomu patří písničky, trampská kultura, ale hlavně přátelství, byl to prý pro ni silný moment. Ta bezelstnost a nezištnost ji fascinovala. „A poznali jsme, že tady v Čechách je ten pohyb svobodnější než v Americe,“ říká dokumentarista.

Stoletá tradice

Tramping je podle Jana Foukala specificky českým tématem. „Existuje tady už skoro 100 let. Nějakým způsobem se prolíná českou kulturou a společností víc, než si myslíme.“ Týká se to nejen písniček, které všichni známe a považujeme za jakési dědictví.

Jan Foukal

Srážka s realitou

Představa, že v lesích a osadách potkáte stoprocentní trampy, je ale dnes už trochu zcestná. „Bohužel, asi je už trošku pozdě,“ říká dokumentarista. Praví trampové už buď nejsou, nebo na ně neměl štěstí. „Potkával jsem lidi, kteří k tomu měli hlubokej vztah, ale už tím nežili.“

Proto má pocit, že tramping vymírá. „V téhle době svobody bych řekl, že dochází k úbytku.“ Jeho film se tak začal vyvíjet úplně jinak. A on se tím nechal vést. „Možná mě film přerostl.“

Bude mít film pokračování? Nastupuje nová generace filmařů? Co je akce Kino otevřeno? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: eh , Martina Kociánová
Spustit audio